Генконсульство України у Любліні поновило видачу паспортів, оформлених до 23 квітня

Усі громадяни України, які подали заяви до 23 квітня на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон до Генерального консульства України в Любліні, зможуть отримати виготовлені документи після їх доставлення до установи. Про це Укрінформу розповів генконсул України в Любліні Олег Куць.

Генконсул пояснив, що оскільки багато консульських послуг є автоматизованими і пов’язані з тим, що консульства підключені до інформаційної міжвідомчої взаємодії, то їх треба привести до вимог, які регламентуються законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації і військового обліку”, що набирає чинності 18 травня. 

Тому зараз вносяться зміни до технічної частини інформаційної взаємодії з іншими відомствами, аби генконсульства України за кордоном могли й надалі надавати послуги, оскільки частина послуг є у повноваженнях Мін'юсту, Міграційної служби, МВС України. Відтак тимчасово призупинено вчинення консульських дій саме для категорії чоловіків у віковій категорії від 18 до 60-ти років.

“В нашому консульському окрузі ми не спостерігаємо якогось ажіотажу, оскільки заявники часто запитують, коли буде відновлено отримання таких послуг. Вони з розумінням ставляться до нашої інформації про те, що поки відбуваються зміни – такі послуги надаватимуться пізніше”,- підкреслив Куць. 

Він зазначив, що ситуація з кількістю звернень в його консульському окрузі може відрізнятися від інших консульських округів у Польщі.

Куць розповів, що спостерігалося зростання кількості телефонних звернень громадян з приводу появи інформації про те, що не зможуть отримати паспорти люди, яким вже прийшли повідомлення про те, що паспорти готові і їх можна забрати у генконсульстві.

“Всі документи, які були подані на обробку до 23 квітня, зокрема і готові паспорти, зараз видаються усім. Багато громадян переживає, що вони заплатили гроші і не зможуть отримати документи. Ні, всі люди отримають свої паспорти”, - повідомив генконсул України в Любліні.

Він уточнив, що 23 квітня паспорти не видавалися через очікування додаткових роз'яснень, а з 24 квітня паспорти видаються у нормальному режимі.

За його словами, зараз продовжують здійснюватися консульські дії, спрямовані на дітей, наприклад оформлення громадянства дитині, про що можуть звертатися також чоловіки призовному віку. Натомість, нотаріальні засвідчення завжди можна зробити у польських нотаріусів і вони визнаються в Україні. Аналогічно, акти цивільного стану можна оформити в місцевих компетентних органах.

Натомість що стосується видачі документів подорожування, то наразі, з 23 квітня, поки усі українські системи не буде приведено відповідно до міжвідомчої взаємодії, то консульства України за кордоном видають посвідчення про повернення.

“Ми не відмовляємо у наданні послуг і вчиненні консульських дій, а просто тимчасово не можемо надати таку консульську послугу”, - наголосив Куць.

Генконсул застеріг, що ситуація з кількістю звернень може значно відрізнятися від інших консульських округів України у Польщі. Зокрема, в цьому консульському окрузі зараз проживає значно менша кількість громадян України, ніж в інших регіонах Польщі (за приблизними оцінками понад 320 тис. українців), а ті, хто проживають, то вони, як правило, віддавна перебувають у Польщі.

Крім того, на території округу не має відділення українського державного підприємства “Документ”, яке від імені української держави видає закордонні паспорти, посвідчення особи та інші документи громадянам України, натомість такі відділення є у Варшаві, Кракові, Вроцлаві і Гданську. 

Куць нагадав, що Державне підприємство "Документ", представництва якого, зокрема розташовані на території Польщі, належить управлінню Державної міграційної служби України та не входить до системи органів дипломатичної служби і не відноситься до сфери управління або підпорядкування МЗС України або консульським установам у Польщі.

Нагадаємо, до консульського округу генконсульства України в Любліні входять Люблінське, Підкарпатське і Підляське воєводства сходу України, два перших з яких межують з Україною.

Як повідомлялося, у ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті