Фестиваль українських фільмів "Україна!" відкрився у Варшаві стрічкою "Смак свободи"

Фестиваль українських фільмів "Україна!" відкрився 18 жовтня у Варшаві, де покажуть понад 60 стрічок, серед яких багато нових кіноробіт. 

Кінофестиваль проходить вже в восьме і триватиме по 24 жовтня включно. Буде показано понад 60 фільмів, серед яких нові ігрові, документальні, короткометражні та анімаційні стрічки, а також найкращі фільми-переможці фестивалів, які були зняті в Україні за останні роки. Українське кіно з кожним роком привертає все більше уваги з боку організаторів міжнародних фестивалів, кінокритиків та глядачів.

Так, 18 жовтня у варшавському кінотеатрі "Кінотека" фестиваль відкрився фільмом "Смак свободи" режисера Олександра Березаня з аншлагом.

"Для мене цей зал рідний: до цього я тут була з багатьма картинами. Для мене Варшава подарувала трішки щастя - у жовтні я представила 6 картин, дві з них на Варшавському міжнародному фестивалі. І на цьому фестивалі маю нагоду представити чотири стрічки. Ця стрічка - "Смак свободи" для мене особлива, як терапія для мене сьогодні. Ми в країні стали, як воїни: або ти служиш в ЗСу, або ти п- для ЗСУ. Я хочу, щоб ви дивилися цю стрічку - ту Україну, яка увійшла у війну. Але ми до неї повернемося. Дякую Польщі за прихисток, за плече, за солідарність, любов і допомогу", - зазначила акторка Ірма Вітовська перед показом. 

Натхненням для творців стрічки стала кулінарна книга Ольги Франко «1-ша українська загально-практична кухня». По факту, фільм про українську ідентичність і виборювання власної гідності.У ролях : Ірина Кудашова, Ірма Вітовська, Костянтин Темляк, Томаш Собчак, Татьяна Малкова, Римма Зюбіна, Віктор Стороженко, Павло Лі, Вадим Куценок, Діана Кузьмінова, Світлана Золотько, Джамала. Очікується, що в українському кінопрокаті фільм буде у березні 2024 року.

Режисер та ініціатор фестивалю Беата Беронська-Лах зазначила, що метою фестивалю завжди було показати та популяризувати сучасне українське кіно та його творців.

Крім цього, побачити фестивальні стрічки з жовтня по грудень глядачі зможуть в інших польських містах, таких як Вроцлав, Краків, Познань, Ополе, Гданськ, Глівіце, Плоцьк, Гожyв-Великопольський та інших містах  та онлайн з 27 жовтня по 12 листопада 2023 року на платформі vod.warszawa.pl.

Як повідомлялося, у Сербії радикали зірвали показ фільму "20 днів у Маріуполі".

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті