Фестиваль "Мельпомена Таврії" пройде під гаслом #культура_відродження

Театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" пройде під гаслом #культура_відродження з 7 по 16 вересня у Херсоні, Миколаєві і Києві. Про це розповів гендиректор-художній керівник Херсонського театру Куліша Олександр Книга.

Наприкінці серпня у Києві в Національному академічному драматичному театрі імені Лесі Українки відбулась пресконференція з нагоди проведення XXVI Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» та показів вистав-спільних проєктів Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша та Миколаївського академічного художнього драматичного театру «Котигорошко проти вікінгів» і «Катерина» в Києві.

«Фестиваль відбудеться з 7 по 16 вересня у Херсоні, Миколаєві та Києві під гаслом #культура_відродження. Ми відкриємо 7-го вересня в Миколаєві нашим спільним проєктом «Катерина», яка була народжена в минулому році. І закриємо цією ж виставою в столиці 16 вересня на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка», – зазначив генеральний директор-художній керівник театру Куліша Олександр Книга.

Програма «Мельпомени Таврії» включатиме 30 вистав, 6 з яких будуть показані в Херсоні, 21 в Миколаєві та 2 в Києві, а також у польському місті Легниці пройде спеціальний показ від театру-друга фестивалю. Участь у фестивалі візьмуть місцеві театри, театральні та творчі колективи з різних куточків України: Києва, Львова, Одеси, Луцька, Запоріжжя, Дніпра, Кривого Рогу, Мукачева і навіть з окупованого Маріуполя.

«У 2024 році ми намагаємося більше приділити уваги українській драматургії та літературі. Цього року в нас рекорд: 87% програми – це українська сучасна або класична література. І 20 із 30 вистав – це сучасна українська література. Шість за класичними українськими творами та чотири проєкти за класичними закордонними», – розповіла програмна директорка фестивалю Анастасія Ларіна.

Також в Херсоні й Миколаєві працюватимуть Літературна (в її межах відбудуться презентації книг, творчі зустрічі та перформанс) й Музична сцени. Запланована Освітня платформа, у межах якої в тому числі відбудеться круглий тіл «Мельпомена Таврії» – «Єльський університет». «Театр України: мистецтво під обстрілами». Модератор та спікер: Андрій Курейчик (США). Спікери: Олександр Книга, Сергій Павлюк, Михайло Журавель (Україна).

У рамках фестивалю виставу  "POSTПІСНЯ"  недержавний театр з Маріуполю "Тerra Incognita".

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті