Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за збитий Boeing 777

Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за збитий Boeing 777У день 10-ї річниці збиття в небі над Донбасом літака рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній» Європейський Союз знову закликав Росію взяти на себе відповідальність за трагедію і повною мірою співпрацювати у справі відправлення правосуддя. Про це йдеться в заяві глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, - пише DW.

Нагадавши, що в листопаді 2022 року суд у Гаазі засудив трьох осіб - росіян Ігоря Гіркіна та Сергія Дубінського, і громадянина України Леоніда Харченка - до довічного ув'язнення за їхню роль у катастрофі малайзійського Boeing 777, Боррель наголосив, що представлені під час розгляду справи докази «цілком ясно показують, що зенітно-ракетний комплекс “Бук”, використаний для збиття рейсу MH17, поза всяким сумнівом, належав збройним силам Російської Федерації».

«Жодна російська дезінформаційна операція не зможе відвернути увагу від цих основних фактів, встановлених судом», - ідеться в заяві верховного представника ЄС із зовнішньої політики та безпеки.

Видання нагадало, що літак компанії Malaysia Airlines («Малайзійські авіалінії»), який прямував рейсом MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року на сході України в районі військових дій між збройними силами країни і проросійськими сепаратистами. У результаті загинули 298 осіб.

Експерти створеної після трагедії міжнародної Об'єднаної слідчої групи (JIT) дійшли висновку, що лайнер збила ракета серії 9М38, випущена з ЗРК «Бук», що знаходився на території, підконтрольній проросійським силам. Слідчі впевнені, що «Бук» потрапив на українську територію з 53-ї бригади ППО РФ, що базувалася під Курськом, і незабаром після трагедії його було транспортовано назад через кордон на територію РФ.

У листопаді 2022 року окружний суд Гааги визнав колишнього «міністра оборони» самопроголошеної «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерал-майора Сергія Дубинського і Леоніда Харченка винними в катастрофі, заочно засудив їх до довічного позбавлення волі і зобов'язав виплатити родичам жертв загалом 16 млн євро.

Росія назвала вирок Гаазького суду у справі MH17 політично мотивованим.

У лютому 2023 року представники JIT заявили, що російський президент Володимир Путін причетний до катастрофи MH17 і особисто схвалив постачання ППО на територію України. 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті