"Енергоатом" заявив про ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин на ЗАЕС

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» 27 серпня заявила про ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин на Запорізькій атомній електростанції. Про повідомляється на сайті компанії.

Зокрема, станом на 12:00 27 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки Протягом останньої доби російські військові вчергове обстрілювали майданчик ЗАЕС, пошкодження наразі з'ясовуються.

"Внаслідок періодичних обстрілів пошкоджень зазнала інфраструктура станції, існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека", - йдеться у повідомленні.

У компанії нагадали, що вчора два енергоблоки ЗАЕС після зупинення знову під‘єднані до мережі та виробляють електроенергію для потреб України.

"Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки наразі немає. Водночас через присутність на станції російських військових, їхньої зброї, техніки та вибухівки є серйозні ризики для безпечної роботи ЗАЕС", - нагадали в "Єнергоатомі".
Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. Рашисти, готуючись до приїзду місії МАГАТЕ, посилили тиск на персонал ЗАЕС – задля нерозголошення ними свідчень про злочини окупантів на станції та використання її як військової бази.

Як повідомлялося раніше, радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль заявила, що візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС запланований на наступний тиждень.
Станом на ранок 26 серпня всі енергоблоки Запорізької АЕС були відключені від енергомережі. Пізніше, ввечері 26 серпня, у "Енергоатомі" заявили, що на Запорізькій АЕС до мережі підключили другий енергоблок.

Нагадаємо, що з 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді окупанти розміщують там військову техніку та боєприпаси. Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України. На базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті