Двоє іноземців-інформаторів ФСБ шпигували за штабами ЗСУ в Одеській області

Засуджено двох іноземців-інформаторів ФСБ, які шпигували за штабами ЗСУ на Одещині. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 23 липня.

"Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальні терміни ув’язнення отримали двоє інформаторів ФСБ, які діяли на Одещині. Зловмисники розвідували місця базування пунктів управління Сил оборони. У зоні особливої уваги ворожих поплічників були штаби командування ЗСУ на південному напрямку", - сказано в повідомленні.

Співробітники СБУ затримали обох зловмисників "на гарячому" у квітні цього року під час спецоперації в обласному центрі. Перед затриманням російські інформатори намагалися сфотографувати периметр будівлі потенційної цілі та передати її геолокацію агресору. У разі отримання відповідних координат окупанти планували завдати по них вогневого ураження. Втім, Служба безпеки зірвала плани рашистів.

За матеріалами СБУ суд призначив обом зловмисникам по 8 років тюрми.

"Як встановило розслідування, засудженими є двоє громадян однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі. Там вони були дистанційно залучені ФСБ до розвідувально-підривної діяльності", - пише також СБУ.

Щоб виявити "потрібні" цілі, іноземці обходили місцевість, де намагались спочатку виявити локації Сил оборони, а потім збирали інформацію про наявний особовий склад та його функціонал. У подальшому ворожі поплічники сподівалися створити власну мережу інформаторів, яких планували вербувати під прикриттям громадської організації.

На підставі зібраних доказів суд визнав обох зловмисників винними за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Раніше повідомлялось, що затриманому диверсанту, який підпалив у Києві релейну шафу "Укрзалізниці", загрожує довічне ув'язнення.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті