"Дружні" інвестори позбуваються російських акцій після санкцій США проти Мосбіржі

Інвестори з «дружніх» країн почали активно розпродавати російські акції після того, як США ввели санкції проти Московської біржі. Про це повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times.

За підсумками другого кварталу поточного року активи на рахунках нерезидентів у російських брокерів скоротилися на 9,6%, або майже на 189 млрд руб., - до 1,77 трлн руб. Сильне падіння активів відбувається на рахунках клієнтів брокерів з міжнародних офшорних зон (Віргінські острови, Панама і Беліз), а також країн ближнього зарубіжжя. Так, активи клієнтів з Азербайджану впали на 65% (до 0,5 млрд руб.), Узбекистану - на 30% (до 59,7 млрд руб.), а Казахстану - на 20% (до 185,8 млрд руб.).

Зазначається, що востаннє іноземні інвестори скорочували вкладення в російські активи в третьому кварталі 2022 року. Тоді вони впали до 0,5 трлн руб. на тлі західних санкцій і турбулентності на фондовому ринку. Однак надалі інвестиції приростали. За підсумками шести кварталів, що завершилися 31 березня 2024 року, індекс Мосбіржі піднявся на 70%, до 3333 пунктів. У другому кварталі почалася корекція, за підсумками якої індекс знизився на 5,5%, до 3154 пунктів.

Ситуацію погіршили американські санкції проти Мосбіржі, Національного клірингового центру (НКЦ) і Національного розрахункового депозитарію (НРД). Інвестори почали йти з російського ринку у зв'язку з ризиком вторинних санкцій, а також через те, що стали недоступні валютні торги, йдеться в повідомленні.

Статті

Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Луганськ
12.10.2024
09:00

Територія відсутня, а бюджет є: яким чином контролюються бюджетні витрати Луганської області

"Оскільки військові адміністрації здебільшого закуповують необхідні розхідні матеріали, то великих закупівель, які потенційно можуть викликати суспільний інтерес, практично немає".
Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Всі статті