До суду скеровано справи щодо п'ятьох мешканців Луганської й Донецької областей, які воювали на боці ворога й потрапили в полон

СБУ повідомила про підозру п'ятьом мешканцям Донбасу, які воювали на східному фронті у складі окупаційної армії й потрапили в полон. Про це повідомило 3-є управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у facebook 29 серпня.

"Військова контррозвідка та слідчі Служби безпеки зібрали доказову базу на ще п’ятьох зрадників, які воювали проти Сил оборони на сході України. Перебуваючи у складі окупаційних угруповань рф, зловмисники потрапили у полон українських захисників під час боїв на Донеччині наприкінці липня цього року", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що один із полонених - мешканець Лиману. У вересні 2022 року він виїхав на окуповану територію Донеччини, а звідти до РФ. Перебуваючи у Краснодарі, зловмисник отримав російський паспорт та у липні 2024 року добровільно вступив до 237 мотострілкового батальйону 20 танкового полку загарбників. Після нетривалої підготовки його підрозділ було відправлено до Макіївки Луганської області. Там бойовики мали закріпитися та утримувати зайняті позиції. Згодом батальйон окупантів отримав наказ на штурм Сил оборони неподалік Тернів на Донеччині. Після боєзіткнення зрадник був затриманий українськими оборонцями.

Ще двоє загарбників з окупованого Сорокіного (до пероейменування Краснодон) на Луганщині. У червні цього року вони добровільно прибули до військкоматів та вступили на службу до 123 окремої мотострілкової бригади ЗС РФ. Після проходження полігону їх направили штурмувати позиції ЗСУ на Бахмутському напрямку. Там підрозділи ЗСУ взяли зрадників у полон поблизу Івано-Дар’ївки.

Інший фігурант – житель тимчасово захопленої частини території Донеччини. До початку повномасштабного вторгнення зловмисник приєднався до лав 8 роти стрілецького батальйону та охороняв склад з боєприпасами неподалік Зугресу. Згодом був переведений до 9 окремого штурмового полку морської піхоти. Перебуваючи у складі окупаційного підрозділу фігурант брав участь у штурмах Маріуполя та дамби в Запорізькій області. Під час боїв у районі Торецька потрапив у полон.

П'ятий зрадник з Єнакієвого. На початку повномасштабної війни він "мобілізувався" до 3 батальйону 89 окремого стрілецького полку 3 ОМСБр російських окупаційних військ та ніс службу в Джанкої, Оленівці й Старомлинівці. На посаді заступника командира взводу займався інженерними роботами з облаштування окопів та бліндажів в Урожайному на Донечині. Під час обстрілу з боку українських оборонців бойовик отримав наказ на відступ до Старомлинівки, але був узятий у полон. 

Наразі всім затриманим повідомлено про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України:

- чч. 1, 2 ст. 111 (державна зрада);

- ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території, та/або в збройних формуваннях держави-агресора).

Матеріали кримінальних проваджень скеровані до суду.

Раніше повідомлялось, що довічне ув’язнення загрожує затриманому агенту РФ з Краматорська, який готував ракетні удари по військових шпиталях та аеродромах Донеччини.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті