Чеський Генштаб закликав надати Україні дозвіл бити західною зброєю вглиб РФ

Країни Заходу мають "розв’язати руки" Україні та дозволити її армії використовувати ракети великої дальності проти військових цілей на території Росії. Про це заявив начальник генерального штабу Чехії Карел Ржегка, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Radio Prague International.

Ці обмеження необхідно зняти, бо для українців законно та легітимно захищатися, навіть нападаючи на російську територію. Адже вони не можуть боксувати зі зв'язаною за спиною однією рукою", - зазначив Ржегка.

На його думку, Росія загрожує ескалацією, але не соромиться використовувати ракети проти українських міст і має значну перевагу.

"Літаки злітають з російських аеродромів, які розташовані в межах досяжності наявної зброї, але українці не можуть її застосувати. І ці літаки потім бомбардують цивільну інфраструктуру, а не лише солдатів. Тому було б абсолютно легітимно, якби українці змогли атакувати й територію Росії", - вважає голова чеського Генштабу.

За його словами, операція ЗСУ в Курській області продемонструвала, що росіяни найчастіше лише погрожують.

"Ситуація в Курській області показала деяким західним лідерам, що не варто боятися ескалації та червоних ліній, тому що росіяни досі "брязкають" ядерною зброєю, але коли українці захопили весь округ, нічого не сталося", - наголосив чеський генерал.

Як повідомлялося, Умєров та Єрмак планують передати адміністрації Байдена список військових цілей РФ, які можна було б атакувати далекобійною зброєю. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті