Через блокування підтримки України Угорщині загрожує виключення з «Бухарестської дев’ятки» — FT

Угорщину можуть виключити з оборонної ініціативи «Бухарестська дев’ятка» (B9) через блокування рішень щодо підтримки України. Як повідомляє Financial Times із посиланням на «людей, які знайомі з ходом переговорів», лідери B9 зустрічаються сьогодні в Ризі, - пише "Громадське Радіо".

Офіційні особи заявляють, що Угорщина знову відмовляється підтримати проєкт заяви, з яким погодилися інші члени альянсу.

Дискусії про виключення Будапешта «дуже серйозні», сказав один зі співрозмовників, додавши, що «ми, ймовірно, зустрічаємося в такому форматі востаннє».

Інше джерело зазначає, що нещодавні зустрічі характеризувалися «жорсткими» дискусіями і що буде важко організувати майбутні зустрічі, якщо вони не стануть більш спільними.

На останніх засіданнях Угорщина наклала вето на спільні висновки групи, пов’язані зі збільшенням допомоги Україні, а також на схвалення будь-яких кроків НАТО щодо посилення військової підтримки України. Така тактика блокування Угорщини в ЄС щодо допомоги Україні та переговорів про вступ Києва до альянсу призвела до того, що у багатьох союзників «урвався терпець».

Президент Угорщини Тамаш Шуйок не буде присутній на саміті в Ризі 11 червня. У канцелярії латвійського президента заявили, що країну представлятиме посол у Латвії. Так, уперше з моменту створення формату у 2015 році саміт не завершиться спільною декларацією дев’яти країн.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті