Британія ввела "найбільші санкції" проти нафтових і ЗПГ-танкерів тіньового флоту РФ

Велика Британія ввела санкції проти російського тіньового флоту, які в МЗС країни назвали "найбільшими". Про це йдеться в пресрелізі МЗС Великої Британії 17 жовтня.

"Сьогодні Велика Британія запровадила найбільший на сьогоднішній день пакет санкцій проти тіньового флоту нафтових танкерів Путіна. Нові санкції проти 18 російських нафтових танкерів і 4 танкерів зі зрідженим природним газом – це найбільша санкційна дія на сьогоднішній день проти тіньового флоту Путіна", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що США та Канада приєдналися до тіньового флоту "Заклик до дії", запущеного прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером у липні, внаслідок чого загальна кількість підписантів досягла 47.

"Сьогодні Велика Британія запровадила найбільший на сьогоднішній день пакет санкцій проти тіньового флоту нафтових танкерів Путіна. 18 кораблям тіньового флоту буде заборонено входити в порти Великої Британії та не зможуть отримати доступ до провідних британських морських послуг, внаслідок чого загальна кількість нафтових танкерів, які потрапили під санкції, досягла 43", - йдеться в пресрелізі.

У британському МЗС підкреслюють, що тіньовий флот прагне підірвати санкції та становить очевидну та реальну небезпеку. 

"Екологічні ризики, такі як розливи нафти, на наших узбережжях внаслідок грубого порушення основних стандартів безпеки, а також ризики для безпеки глобальної торгівлі - життєвої сили економічного зростання", - пише відомство.

Також зазначається, що найбільша судноплавна компанія росії "Совкомфлот" змушена відчайдушно намагатися перейменувати та розвантажити свої судна, щоб обійти санкції Великої Британії. Сьогодні ми націлилися на ще більше її кораблів, ще більше закручуючи гайки на механізмах, які Кремль використовує для фінансування своєї незаконної війни.

"Поряд із заходами проти тіньового флоту Велика Британія вводить санкції проти ще 4 СПГ-танкерів та російського газового підприємства АТ "Русгазвидобування". Ми продовжуємо посилювати тиск на російську газову промисловість, яка опинилася в облозі: флагманська компанія "Газпром" зафіксувала значний чистий збиток у розмірі 6,9 мільярда доларів у 2023 році - це перший річний збиток за понад 20 років", - пише МЗС Британії.

У повідомленні цитуються слова міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Ламмі: "Ми повинні боротися зі зловмисною діяльністю Росії на кожному кроці, будь то незаконна тактика для зміцнення військової скрині Путіна, використання ними кібератак або варварство на передовій в Україні. Велика Британія очолює боротьбу з відчайдушними та небезпечними спробами Путіна вчепитися за свої доходи від енергоносіїв, а його тіньовий флот ставить під загрозу узбережжя Європи та світу. Я поставив собі за мету стримувати Кремль, закриваючи мережі навколо Путіна та його мафіозної держави, використовуючи всі наявні в моєму розпорядженні інструменти".

Раніше очільник українського МЗС Андрій Сибіга заявив, що росія становить екзистенційну загрозу для Європи, але продовжує заробляти мільярди на експорті енергоносіїв до Європи й використовує їх для фінансування агресії проти України. Сибіга зазначив, що тіньовий флот старих і погано застрахованих нафтових танкерів росії створює неминучу загрозу екологічної катастрофи в Європі, і заявив, що Європа може та повинна позбавити росію її кривавих енергетичних доходів.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті