"Бойовий ШІ": в Україні створюють "об'єднання дронів", оснащених штучним інтелектом

В Україні працюють над роєм із приблизно до семи дронів, оснащених штучним інтелектом, здатних працювати автономно і взаємодіяти один з одним для почергового нанесення ударів і стеження за ворогом. Про це з посиланням на одного з розробників Сергія Крупієнка пише військовий експерт Агіл Рустамзаде у своєму Телеграм-каналі.

"Це еквівалентно запуску парового двигуна на заводі багато років тому. Наша основна місія - змусити роботів вести бої, а не людей. Вони можуть спілкуватися один з одним, вирішуючи, хто атакує, хто збирає інформацію, - і вони зроблять це швидше, ніж будь-яка людина", - цитується Крупієнко.

Розробник переконаний, що об'єднання дронів і ШІ сформує майбутнє війни так само, як це вже зробили раніше танки, радіостанції та літаки. За його словами, Україна стає "полігоном для нової зброї", яку не просто випробовують, а випробовують у боях проти потужного ворога.

Це стає реальним, зокрема й завдяки іноземним інвестиціям. Крупієнко отримав фінансування від американського фонду, підтримуваного Еріком Шмідтом, колишнім керівником Google. Також було укладено партнерські відносини з британським виробником дронів.

Конструкторське бюро Крупієнка не єдине, яке працює над роєм дронів, керованих ШІ. Відомо про ще кілька лабораторій в Україні, які працюють над цією проблематикою. І якщо самі дрони - це зброя вчорашнього дня, то бойовий ШІ може виявитися справжнім потенційним проривом.

Статті

Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Всі статті