Близько 600 тисяч людей наразі мають відстрочку від призову - Мінекономіки

Від початку повномасштабної агресії росії Міністерство економіки ухвалило близько 31 246 наказів про бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами чи організаціями, з них приблизно 16 297 є чинними. Про це пресслужба Мінекономіки повідомила на запит Радіо Свобода.

Як пояснюють у відомстві, бронювання здійснюється в порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, який затвердив Кабінет Міністрів 27 січня 2023 року.

Водночас у міністерстві вказують на те, що документ передбачає різні терміни відстрочки, відтак «загальна кількість заброньованих постійно змінюється».

«Відповідно до наказів Мінекономіки на сьогодні близько 600 тисяч осіб мають чинну відстрочку від призову», – йдеться у відповіді.

Зокрема, порядок бронювання визначає різні терміни дії відстрочки для різних категорій військовозобов’язаних, наприклад:

  • в межах строку проведення мобілізації 
  • на строк дії контракту на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил або інших військових формувань
  • 12 місяців
  •  на термін дії строку договору або строку, на який військовозобов’язаного було обрано або призначено.

Також порядок регламентує процедуру анулювання відстрочки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, місцевого самоврядування, або ж підприємства, установи та організації.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Серед іншого, він передбачає, що всі військовозобов’язані, призовники та резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані – номер мобільного телефону, фактична адреса проживання та email (за наявності). Це потрібно зробити до 16 липня.

Статті

Донецьк
08.07.2024
18:00

Від ідеї до міжнародного проекту: психологічна допомога у формі гри

Гра «Переродження» – це міні тренінг, який в легкій, ігровій формі поєднує різні підходи психодіагностики, психотерапії та коучингу. Основними інструментами виступають метафоричні карти авторської розробки.
Донбас
07.07.2024
17:38

Як "бойові буряти" з приазовськими греками навіки побраталися. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня допитливі читачі могли за пафосними заголовками публікацій ЗМІ окупованого Донбасу побачити реальну картину "поліпшення життя" в "народних республіках". Для цього навіть не треба було вчитися езопової мови або читати між рядків....
Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Всі статті