Більше не буде "Братства по зброї". У Польщі знесуть ще один радянський монумент

Радянський пам’ятник "Братство по зброї" знесуть у польському місті Новоґард. Його буде демонтовано відповідно до закону від 1 квітня 2016 року, який забороняє пропаганду комунізму чи іншого тоталітарного ладу, - повідомляє "Польське радіо".

"З площі Свободи в Новоґарді у Західно-Поморському воєводстві зникне совєтський монумент "Братство по зброї". Пам'ятник Жовтневій революції та утворенню Радянського Союзу стоїть у центрі Новоґарда вже 52 роки. У понеділок розпочнеться його демонтаж", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей день, 22 липня, обрано не випадково - за часів Польської Народної Республіки це було державне свято. 

А пам’ятник, як наголошують новоґардці, не найгарніший. На постаменті монумента розташовані скульптури чотирьох фігур. Це два лицарі і два солдати. Один - з Червоної армії, другий - з Армії людової. Пам’ятник, який мешканці Новоґарду також називали Chochoł, зазнав різних змін. У 1992 році його відремонтували. Через три роки його перейменували на пам’ятник учасникам бойових дій Республіки Польща.

Демонтаж "Хохола" в центрі Новоґарда розпочався о 13:00 22 липня, йдеться у повідомленні.

Журналист Томаш Дуклановски опубликовал в соцсети Х фото монумента.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті