Абітурієнти з окупованих територій під час вступу будуть мати співбесіду лише з трьох предметів

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій під час вступу до закладів вищої освіти проходитимуть співбесіди з трьох предметів. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграм 2 липня.

"Відтепер абітурієнти з ТОТ складатимуть співбесіду з трьох предметів для вступу", - зазначив омбудсмен.

За словами Лубінця, під час моніторингу його Офіс виявив, що згідно з Порядком прийому для здобуття вищої освіти у 2024 році абітурієнти з ТОТ мали під час вступу складати співбесіду з трьох-чотирьох предметів, хоча у попередні роки співбесіди проводилися лише з трьох предметів.

"Відсутність чіткого визначення кількості предметів у вступних випробуваннях дозволяло кожному закладу вищої освіти визначати цю кількість предметів самостійно", - наголосив уповноважений.

Він підкреслив, що це є порушення прав громадян щодо рівного доступу до освіти, і вжив необхідних заходів для вирішення проблеми.

"Відправили лист до Міносвіти для врегулювання цього питання. Як результат, Міносвіти внесло зміни до Порядку прийому для здобуття вищої освіти у 2024 році. Вони передбачають, що абітурієнти з ТОТ складатимуть співбесіду з трьох предметів. Відповідний наказ зареєстрували в Мін’юсті", - заявив Лубінець.

Статті

Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Світ
02.07.2024
17:02

«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його...
Всі статті