74% державних службовців заповнюють та подають декларацію за один день - НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції провело опитування й з'ясувало, що 74% державних службовців заповнюють та подають декларацію за один день. Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

"Декларування — один із найефективніших інструментів запобігання корупції у публічному секторі. Агентство не лише забезпечує контроль та перевірку декларацій посадовців, а й працює над удосконаленням і спрощенням процесу заповнення декларацій", — мовиться в повідомленні.

Станом на грудень 2023 року в понад 40% опитаних не виникло будь-яких труднощів або запитань під час заповнення своєї декларації (проти 38% у березні 2023). Найскладнішими для заповнення виявились розділи про банківські рахунки, доходи та об'єкти нерухомості, вказали фахівці.

Загалом лише 26% опитаних витрачають на подання декларації понад один день. Для переважної більшості цей процес коротший.

Відтак, 74% декларантів подають документ за 1 день, при цьому 34% роблять це впродовж кількох годин, а 30% — менш як годину.

Як відомо, у перші тижні повномасштабного вторгнення росії після 24 лютого 2022 року обов'язкове подання декларацій було призупинене. Однак 30 січня 2023 року посли країн G7 та ЄС виступили за якнайшвидше ухвалення в Україні Державної антикорупційної програми та відновлення е-декларування та фінансового звітування політичних партій.10 жовтня Зеленський підписав закон №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану, повторно ухвалений з правкою.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті