Виїзд з окупації : (не)новий маршрут

Українці продовжують виїжджати з тимчасово окупованих територій у пошуках більш безпечного та спокійного життя. Єдина можливість, яка існує сьогодні, це поїздка через територію РФ. Окупанти перекрили всі альтернативні маршрути. Але це не зупиняє українців. За словами жителів Маріуполя та Донецька, з якими вдалося поговорити "ОстроВу", поїздки на підконтрольну територію України продовжують мати великий попит.

"Оголошення про поїздки в Україну (на підконтрольну частину) через країни Європейського союзу постійно спливають у місцевих соціальних мережах, висять на стовпах. Що цікаво – рейси майже щоденні. Якщо б вони не мали попиту, навряд чи їх була б така кількість. Але не варто спокушатися – вони не повертаються порожніми. Так само люди їдуть і сюди", - зізнається пенсіонерка з Маріуполя Ірина В.

Один із донецьких перевізників пропонує рейси з "ДНР" до Варшави не просто щодня, а тричі на день.

В даний час існує декілька маршрутів та способів виїзду з тимчасово окупованих територій України, але всі вони лежать через Росію. І далеко не всі обирають дорогу через Донецьку та Луганську області, великий попит має варіант виїзду через Крим.

Наприклад, мешканці окупованих Херсонської та Запорізької областей найчастіше обирають маршрут через кримський півострів. Вважається, що він безпечніший і спокійніший, хоча й дещо довше суходольного.

"Поїздка через Крим займе трохи довше часу, але зате не буде такої кількості блокпостів та перевірок, як під час поїздки через ту ж Донецьку область. Зараз є перевізники, які навіть із Донбасу возять людей через Крим. Є такий попит. Там і можливих обстрілыв менше, і блокпостів з фільтраціями, це вважається відносно спокійний регіон", - пояснили "ОстроВу" в одному з Telegram каналів, який займається організацією таких поїздок.

Про це говорить і мер Мелітополя Іван Федоров: "Здебільшого наші жителі обирають маршрут через Крим, бо він безпечніший. Після того, як проходить фільтрація в Чонгарі, потім усі фільтрації проходять легше. Після цього вже є три маршрути – через Грузію, через кордон Росії з Європейським Союзом та через наш піший пункт пропуску, який знаходиться у Сумській області”.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України наголошують, що вимушений виїзд із тимчасово окупованих територій до Росії під час війни – не є злочином.

Як пояснили в Мінреінтеграції, "такий перетин відбувається у стані крайньої необхідності". Відповідно до статей 17, 18, 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, це виключає адміністративну відповідальність.

Але це лише перша частина маршруту до вільної України. Далі можна їхати до третіх країн (Європейський союз, Туреччина, Грузія тощо) і вже звідти заїжджати до України. Така поїздка займе багато часу, нервів та коштів. Але можна скористатися більш бюджетним та безпечним способом…

Новий маршрут

Українці, які евакуюються з тимчасово окупованих регіонів, можуть повернутися на підконтрольну територію України через пункт пропуску " Колотилівка " (Білгородська область, РФ) - "Покровка" (Сумська область, Україна).

Зазначимо, що пункт пропуску працював і раніше, але в липні російські прикордонники припинили його роботу: спочатку заборонили проїзд транспортних засобів, а потім і піший перехід.

Проте, з 5 серпня дня пункт перетину на кордоні Білгородської та Сумської областей знову відновив свою роботу.

Місцеві перевізники рекомендують не зволікати з поїздкою. "Краще поквапитися. Це найнепередбачуваніший пункт пропуску. Він і раніше то відкривався, то закривався. Періодично він закривався для автомобілів, пускали лише пішки. Дуже довгий час очікування під час перевірок людей як на російській, так і українській сторонах. Не всі перевізники беруться. за таке, простіше поїхати через Європу", - розповів "ОстроВу" один із перевізників.

Зазначимо низку особливостей даного пункту пропуску:

- можуть перетинати лише громадяни України,

- можна перетнути тільки пішки або на автомобілі з українськими номерами (тому регулярні російські перевізники там не їздять),

- пункт пропуску працює лише у бік України.

Скористатися цим способом можна як самостійно, так і знайти нечисленних перевізників у соціальних мережах.

Ціни стартують від 10 тисяч гривень (250-300 доларів), за часом поїздка може зайняти до двох діб. З документів обов'язкова наявність українського паспорта чи бодай свідоцтва про народження.

У соціальних мережах пишуть, що головною особливістю цього пункту пропуску є те, що можна потрапити на підконтрольну територію України, навіть якщо немає необхідної кількості українських документів, або вони перебувають у неналежному стані.

"Знайомі їхали з простроченим українським паспортом – пустили. З ними їхали дві жінки взагалі без українських документів, втратили десь під Маріуполем. Вони зробили якісь "днрівські" тимчасові документи і з ними пройшли російських прикордонників, а на українській стороні чесно зізналися , що документи втратили, а окупаційні оформили, щоб хоч якось виїхати. Їх вислухали, не прогнали, сказали, що розбиратимуться. Принаймні не відправили назад", - пишуть у місцевих чатах.

Інші користувачі також пишуть про те, що це чи не єдина можливість потрапити до України "практично без українських документів", але попереджають, що доведеться пройти ретельну перевірку.

"Перевіряються мобільні телефони, планшети, ноутбуки, проводяться співбесіди і з поліцією, і зі співробітниками СБУ. Якщо у вас все гаразд з українськими документами та при поверхневому огляді до вас немає питань – то швидко пройдете перевірку. Якщо з документами не дуже гаразд і будуть питання, особливо це стосується осіб чоловічої статі, то будьте готові провести кілька днів під наглядом правоохоронців, але хороша новина полягає в тому, що назад вас не відправлять, у будь-якому випадку, ви будете в Україні. Обирає цей маршрут. Його люблять ті, хто хоче забрати літніх родичів з окупованих територій", - розповів один з місцевих перевізників.

Не варто забувати про фільтраційні заходи з російської сторони. Співробітники ФСБ ретельно перевіряють мобільні телефони та іншу техніку, особисті речі, а також допитують з метою з'ясувати причини виїзду.

На українському кордоні діє волонтерський гуманітарний центр, де всі українці можуть отримати безкоштовну психологічну, юридичну та гуманітарну допомогу, а також переночувати та дістатися Сум чи інших міст України.

"Нагадуємо, що охочі евакуюватися із Сумської області можуть скористатися спеціальним евакуаційним потягом Суми-Київ. Він щодня курсує із Сум: вирушає о 6:47 та прибуває до Києва об 11:41", - зазначають у Мінреінтеграції.

На вокзалі " Укрпошта" виплачує після прибуття 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі гривень для всіх інших осіб .

Окрім того, усіх бажаючих Київська ОВА обіцяє розміщувати у модульному містечку Вишгородського району.

З питань евакуації можна звернутися за телефоном гарячої лінії Сумської ОВА: (0542)-77-99-55 або на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції : 15-48. Для повідомлень через месенджери WhatsApp / Telegram / Viber діє номер: (096) 078-84-33.

Українці, які скористалися цим пунктом пропуску, наголошують, що на українській стороні їх зустрічають привітно, пропонують усі види допомоги.

"Велике спасибі волонтерам, які зустріли моїх рідних. Допомогли їм пройти перевірку та потрапити до Сум. Хочу зазначити, що з окупації я вивозила маму та бабусю, які не в змозі нормально ходити. Бабуся трохи на милицях може. А от мама тільки по кімнаті і все. Нам надали ще один візок для транспортування бабусі. Зустріли дуже тепло. Допомогли вилізти з машини, посадили на коляски і відвезли в пункт.Одразу всіх годують і поять чаєм чи кавою. Дуже часто запитують, чим допомогти. Дуже приємні та добрі люди. Ночували ми на ліжках, дали постільну білизну, подушку, ковдру, дуже зручно, дякую, особливо вдячна за те, що мені допомогли перевезти рідних із Сум в іншу частину України. Дали із собою згортки з їжею та іншими речами, які знадобляться, також подарували 2 ковдри. Після приїзду додому зі мною зв'язалися волонтери і знову ж таки запитали, як ми і чи потрібна якась допомога", - пишуть про волонтерський центр "Плуритон" , який допомагає українцям після перетину кордону.

Дізнатися подробиці про перетин пункту пропуску можна в Telegram-каналі Покровка Pluriton "Атмосфера".

Перетнути цей КПП можна на своєму транспортному засобі, але лише з українськими номерами. Можна доїхати до російського пункту пропуску, а на українській стороні вас зустрінуть волонтери та нададуть транспорт. Крім того, є безліч перевізників, які надають свої послуги.

У місцевих соціальних мережах вже з'явилася велика кількість оголошень, які пропонують поїздки на підконтрольну територію України через КПП "Колотілівка":

"Заберемо з Херсонської, Запорізької, Донецької областей, через Колотилівку в Україну, без передоплати, 10 000 гривень, забираємо з адреси з будь-якого міста чи села, актуальний запис на 11 число, докладніше в оп".

"Вивозимо людей, забираємо з адреси з Херсонської, Запорізької та Донецької області на підконтрольну Україну. Час поїздки 36 годин. Бус 8 місць комфорт, сидіння розкладаються у лежачі. Виїзд із РФ КПП Колотилівка (Білгородська область) в Україну (Сумська область ). Перехід 1.5 км, безпечний! Через митницю!!! Вартість проїзду 10 000 грн. Оплата по прибуттю!

"Щодня рейси на Колотилівку з Херсонської та Запорізької області, Донецьк та Луганськ. Мінівени 6-7 місць. Легкові машини. Заберемо з адреси. Ціна 250 доларів місце. Готівковий та безготівковий розрахунок. Без передоплати. Бронювання місць за 2 дні до поїздки".

Деякі перевізники звертають увагу на те, що далеко не всі пропонують прямі рейси, і про це краще дізнаватися заздалегідь.

"Наприклад, автобус із російськими номерами не зможе там проїхати, тому він довозить людей до російського пункту пропуску, а людям потім потрібно буде йти пішки близько 2 км, проходити український контроль і там їх забере інший автобус із українськими номерами. Цей варіант не всім підходить, у тому числі й хворим, людям похилого віку. Тому, будьте уважні, коли бронюєте місця", - зазначає перевізник Михайло.

Інші варіанти

Одним із найпопулярніших варіантів виїзду з окупованих територій залишається маршрут через країни Європейського Союзу.

Перевізники пропонують маршрути як до європейських, так і українських міст. Існує навіть прямий рейс Донецьк-Львів, який коштуватиме 300 євро і, за словами перевізника, займе близько 50 годин.

Ціна за таку подорож складає від 300 до 500 доларів, деякі перевізники просять оплату в євро.

Наприклад, поїздка з Мелітополя до Києва коштуватиме 400 євро. Платити можна в будь-якій валюті (долари, євро, рублі, гривні) за "гнучким" курсом. Перевізник розповів, що їхатиме через Крим, а вся дорога займе до двох діб.

"У нас виїзди щодня, є місця на післязавтра, завтра вже мікроавтобус повний. Їдемо через Крим, Росію, потім Латвія-Литва-Польща. У Польщі ми вас пересаджуємо на інший автобус, доплачувати не треба, який везе вас до Києва" , – розповів нам перевізник.

Щодо документів, то одних російських (у тому числі виданих на окупованих територіях України) недостатньо. Як мінімум, потрібний український паспорт (внутрішній чи закордонний). Іноді пропускають за свідоцтвом про народження, але навіть не всі місцеві перевізники гарантують успіх. Без наявності паспорта громадянина України рекомендується їхати до Грузії, куди пустять по "будь-яких документах, що побічно дають підстави вважати вас громадянами України".

Крім того, не слід забувати про посвідчення особи на повернення в Україну, яке можна оформити віддалено.

Цей документ допоможе українцям, які перебувають (або були примусово депортовані) без документів на території третіх країн, у тому числі на територію Росії та Білорусі, де консульські установи та дипломатичні представництва України не працюють, повернутись додому. Цим можуть скористатися також мешканці тимчасово окупованих територій, які втратили українські документи або в яких не вклеєно фото в паспорт.

Для оформлення посвідчення можна звернутись до будь-якого територіального органу Державної міграційної служби на території України.

Крім того, заявку можна подати звернувшись на гарячу лінію Міністерства з питань реінтеграції окупованих територій за номером 15-48.

На території України до ГМС можуть звернутися представники або члени сім'ї особи, на ім'я якої буде оформлено таке посвідчення. Зокрема:

- один із батьків або інший законний представник особи до 18 років;

- один із батьків (повнолітньої особи);

- одне із подружжя;

- Повнолітня дитина;

- Рідний брат/сестра.

Готове посвідчення передається територіальним органом ДМС законному представнику, члену сім'ї або надсилається Мінреінтеграції для організації подальшої передачі особі, на ім'я якої вона оформлена.

Єдина проблема, яку потрібно вирішити самостійно, це знайти спосіб передати документ людині. Але й цю проблему можна вирішити – посвідчення можна передати через численних перевізників.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті