Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

Непростий, але цікавий туристичний сезон в окупованому Криму обіцяла місцева "влада" цього року. Щоправда, це відбувалося до ракетної атаки на Севастополь, коли в результаті роботи російської ППО постраждали понад півтори сотні людей, четверо з яких загинули.

"Сезон 2024 року буде непростим, але цікавим. Наше завдання, за всіма вхідними даними, зробити його максимально ефективним. За повідомленням Мінтрансу Росії, кількість запропонованих місць у поїздах до Криму на літній період залишиться не нижчою за рівень 2023 року, з планованим зростанням 5,1 %, а всього перевезти до Криму планується не менше 2,9 мільйона пасажирів", – говорив у квітні "міністр курортів та туризму кримського уряду" Вадим Волченков.

Головним фактором, що впливає на сезон, за його словами, є логістика. Справді, щоб сьогодні потрапити на півострів потрібно простояти кілька годин у черзі на Кримський міст, який постійно перекривається через ракетну небезпеку. Крім того, щоб потрапити на міст, потрібно пройти ретельний огляд – окупанти бояться нових диверсій.

Звичайно, є ще залізниця, але дістати квитки на поїзд нереально, їх викуповують або для чиновників, яким надаються безкоштовні путівки, або для групових поїздок у пансіонати та санаторії. Їхати через окуповані території Донецької, Запорізької та Херсонської областей, де ведуться активні бойові дії, також небагато бажаючих.

Отже, логістично Крим так само залишається малопривабливим регіоном для відпочинку, зазначають у коментарі "ОстроВу" місцеві представники туристичного бізнесу.

"Їдуть за ностальгією, їдуть з безкоштовними путівками, бо їх не здати і не продати, а інший відпочинок людям просто не по кишені. Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.

Водночас амбіції окупаційної влади вражають уяву. Так званий голова Криму Сергій Аксьонов має намір приймати щороку 10 мільйонів туристів. Для цього він хоче використати не лише Кримський міст, а й автомобільну дорогу через окуповані території Херсонської та Запорізької областей.

Але навіть місцеві "Z-патріоти" налаштовані скептично. Так, місцевий блогер Євген Щепинський прогнозує, що майбутній сезон буде "слабким".

"Крим дуже близько розташований до кордону проведення "спеціальної військової операції". Щодня Крим відбиває масовані атаки з боку України. Звичайно, більша частина атак припадає на Севастополь та військові об'єкти, які розташовані в Криму... З телевізорів постійно кажуть, що Україна готує ще один контрнаступ із метою деокупувати Крим. Також планують удари по Кримському мосту – найважливішої артерії, яка з'єднує Крим із Росією. І це, звичайно, відлякує людей", – каже він у своєму блозі.

Він також звернув увагу на те, що "майже все західне узбережжя Криму закрите для туристів" через будівництво військових споруд.

"Пляжі там закриті, як і минулого сезону… Минулого року, коли я казав, що сезон у 2023 році не вдався, на мою адресу було багато невтішних коментарів. Коли на пляжах туристів ущерть, всі гостьові будинки заповнені геть-чисто, тоді можна говорити, що сезон у Криму вдався. Минулого року безумовно було не так. Цього року сезон буде досить слабким та млявим. Що на це впливає? Зростання цін – однозначно. Багато хто вже вважає, що Крим – дуже дорогий і не всім по кишені. Є дешевші курорти", – сказав він.

"ОстроВ" з'ясовував, як розпочався туристичний сезон в окупованому Криму та як на нього вплинула нещодавня ракетна атака на Севастополь.

 

Попит повернувся?

У лютому-березні 2024 року Асоціація туроператорів РФ заявила, що попит на тури в Крим щодо раннього бронювання зріс на 50% і більше у порівнянні з січнем-лютим 2023 року. Приблизно 85% усіх бронювань припадає на травень-серпень. Як розповів генеральний директор туроператора "Дельфін" Сергій Ромашкін, середній чек однієї заявки – 89 тис. руб. Середня тривалість відпочинку – 10,5 ночей.

Наприклад, у компанії "Інтурист" говорили про триразове збільшення кількості бронювань щодо початку минулого року: "зараз Крим продається майже як у "доковідний" період". З огляду на відсутність прямих рейсів до Сімферополя туроператор назвав такий результат "гарним".

Російські експерти говорили про кілька факторів, які стимулювали зростання попиту на літні тури до Криму. На думку фахівців компаній "Інтурист" та "Мультитур", туристи прийняли як даність поточну логістику до Криму, тому готові їхати на півострів залізницею або на власному автотранспорті. Як зазначили в "Російському Експресі", цього року активніше бронює тури постійна аудиторія напряму: саме шанувальники Криму прагнуть зараз зловити низькі ціни на літні тури.

За даними окупаційної влади (на середину червня), з початку 2024 року на півострові відпочили 1 млн 325 тисяч туристів, що на 10% перевищує аналогічний торішній показник.

У «міністерстві курортів та туризму Криму» заявляли про впевненість, що тенденція до зростання турпотоку збережеться. Там звертали увагу на рівень бронювання: згідно з даними Загальнонаціональної спілки індустрії гостинності, завантаження санаторіїв складає близько 70%, готелів – 50%.

Співрозмовники "ОстроВа" у туристичній сфері Криму також підтверджували, що цього року відпочиваючих стало "трохи більше".

«Але поки рано говорити про те, як пройде сезон. Адже основний туристичний потік припадає на липень-серпень, але вже зараз можна сказати, що на пік сезону кількість бронювань як колективних, так і індивідуальних, збільшилася в середньому на 10-20 відсотків. Не факт, що всі вони будуть виконані, люди дивитимуться на ситуацію з безпекою та у разі чого скасовуватимуть чи переноситимусь поїздки. Ми таке спостерігали минулого року, коли кількість бронювань у кілька разів перевищувала реальні подорожі. Тим не менш, не лукавитиму, сезон цього року почався з досить приємної статистики – травень-червень заповнений непогано, краще, ніж рік тому, і це факт», – розповів "ОстроВу" один з місцевих туроператорів.

Проте вся ця позитивна статистика була до ракетної атаки на Севастополь 23 червня.

Ще один співрозмовник розповів, що у більшості до Криму їдуть з путівками за рахунок держбюджету, що ніяк не розвиває туристичну галузь.

"Індивідуальний туризм все також кульгає, навіть на липень-серпень. Здебільшого їдуть бюджетники, бюджетники та ще раз бюджетники. Дуже багато дітей, хоча це дико – безкоштовно відправляти дітей до регіону, куди прилітають ракети та безпілотники", – зазначив він.

Російська влада і сама не приховує, що виділяє мільярди рублів для того, щоб відправляти дітей відпочивати до Криму. Тільки Оренбурзькій області виділили понад 300 мільйонів "на відпочинок юних оренбуржців" на півострові.

Не відстає і Білгородська область – місцевий губернатор заявив про виділення урядом РФ 700 мільйонів рублів на організацію відпочинку у дитячих таборах та санаторіях Криму для дітей із прикордонних з Україною районів.

"Діти повинні жити і розвиватися спокійно, і їхнє життя має супроводжуватися, безумовно, лише усмішками, лише великою кількістю заходів, у яких вони беруть участь, розвиваються та отримують добрі враження, які зберігаються у них на все життя",слова білгородського губернатора В'ячеслава Гладкова, який відправив дітей фактично до прифронтового регіону, зараз звучать як знущання.

Більше того, виділяються бюджетні кошти, аби "кримські діти безкоштовно відпочили у таборах Криму". 2024 року на це було виділено аж 1,5 млрд рублів.

"Фінансування проводиться з різних джерел. Це дозволить забезпечити безкоштовним відпочинком та оздоровленням близько 180 тисяч кримських дітей", – заявляє місцева "влада", але пріоритет буде у дітей "бійців СВО".

 

Відпочинок під ракетним обстрілом

У неділю 23 червня на севастопольському пляжі Учкуївка, коли були збиті російськими системами ППО українські ракети, отримали поранення 153 відпочиваючі, чотири з яких загинули.

Зрозуміло, російська влада поклала відповідальність за обстріл на США та Україну і пообіцяла, що "подібні дії не залишаться без відповіді".

Щоправда, у місцевих жителів найбільше питань виникло саме до місцевої "влади".

По-перше, жителі міста в соціальних мережах запитують, чому під час атаки не пролунав сигнал повітряної тривоги.

"І це не одиничний випадок. Вже більше року є проблема із сигналами тривоги: вони то взагалі не спрацьовують, то даються у певних районах, то звучать із запізненням. Ну гаразд ще на перших етапах, коли на Крим полетіли перші ракети та безпілотники, але нині вже можна було все налагодити. Як завжди, гроші виділили, розпилили й всі задоволені”, – каже “ОстроВу” мешканка Севастополя Світлана.

По-друге, жоден пляж не обладнаний укриттям.

"Якщо ви відкриваєте сезон, зазиваєте людей, особливо дітей, то хоча б створіть мінімальну інфраструктуру безпеки. Укриття це взагалі окрема тема, нові не будуються, старі не ремонтуються, всім наплювати на безпеку. А на міських пляжах могли б поставити хоча б парочку бетонних укриттів для дітей. З іншого боку, повертаючись до першого пункту, без належного оповіщення й укриття не потрібні. Замкнене коло", – міркує кримчанка.

По-третє, місцевих жителів хвилює, чому ракети долітають до півдня Криму, а не збиваються далеко від міської забудови.

"Це вже питання про компетентність наших військових. У нас же найкраще ППО, військові та технології, ми ж тільки й чуємо, яке погане західне озброєння та як українці погано воюють. А тут такі атаки, і далеко не все збивається, а що збивається – робиться криво, з численними жертвами. І всі запевнення, що все під контролем і в Криму безпечно, це нісенітниця цілковита. Не створюйте ілюзій – люди звинувачують Україну та НАТО в атаці, але питання до російських військових є, особливо в тій частині, а чи достатньо Крим захищений? Чи всі засоби ППО залишилися в Москві та Пітері, куди вже давно нічого не долітало? Запитання є, їх ставлять", – розповіла Світлана "ОстроВу".

У свою чергу, Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що РФ цілеспрямовано розміщує військові об'єкти поблизу цивільних районів у Криму.

"Відеоматеріали та фотознімки свідчать, що російські війська розміщують військову техніку у цивільних районах Криму з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Російська влада безвідповідально заохочувала російський туризм в окупованому Криму під час війни, коли російські військові продовжують використовувати його як тиловий регіон. Військові РФ, ймовірно, цілеспрямовано розміщують законні військові цілі поблизу цивільних районів у Криму, намагаючись стримувати українські удари», – йдеться у звіті ISW від 23 червня.

Останні вибухи прокоментували і в Офісі президента України, зазначивши, що в окупованому Криму немає і не може бути жодних "пляжів", "туристичних зон" та інших фіктивних ознак "мирного життя".

"Крим – це також великий військовий табір і склад, із сотнями прямих військових цілей, який росіяни цинічно намагаються маскувати та закривати власними цивільними. Які, зі свого боку, є цивільними окупантами", – заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

 

Відкат назад

Незважаючи на інформацію Асоціації туроператорів РФ про те, що після ракетної атаки Севастополем ануляції турів до Криму мають одиничний характер, цифри говорять про зворотне.

Так, станом на 25 червня кількість скасованих бронювань розміщення у Севастополі на найближчі дні зросла на 78% до звичайного періоду, у Криму – на 28% (за даними російського сервісу з бронювання житла Твіл.ру).

 "Учасники ринку не мають загальної оцінки, чи такий спад є тимчасовим, і чи можуть показники відновитися найближчими тижнями", – пишуть кримські ЗМІ.

Пізніше в Асоціації туроператорів Росії заявили про скорочення продажів турів до Криму на 15–20%, порівняно з початком минулого тижня.

"24 червня туроператори зафіксували ануляції не більше 1% турів, запланованих до Севастополя та Криму із заїздами цього тижня. Це в середньому не більше 10-15 заявок у одного туроператора. Туристи продовжують бронювати тури до Криму, але продаж скоротився приблизно на 20% порівняно з минулим понеділком", – закцентувала голова Асоціації туроператорів Росії (АТОР) Майя Ломідзе.

За прогнозами глави АТОР, загалом буде скасовано не більше 5%.

Президент Уральської асоціації туризму Михайло Мальцев більш песимістичний у своїх прогнозах і стверджує, що туристи, які планують поїздки до Криму, не зможуть повернути витрачені гроші, а для самого півострова обставини з туризмом зараз під питанням.

"Що стосується Криму, то там ситуація серйозніша набагато. Якщо такі теракти продовжаться, можна буде сказати, що сезон буде фактично втрачено. Там практично зараз немає комплексного туристичного продукту. Люди набувають самостійно проживання та вирішують питання з транспортом. У цій ситуації, в принципі, нема до кого звертатися. Статус ситуації не дає змоги звертатися за поверненням", – вважає він.

Згідно з його прогнозом, як мінімум цього тижня бронювання буде зупинено, а щойно атаки припиняться, туристи знову поїдуть до Криму.

Місцеві ЗМІ з посиланням на аналітиків зазначають, що активність бронювань у Криму може відновитись протягом кількох днів, проте наслідки для турбізнесу можуть виявитися значними.

Примітний факт: мабуть, уперше з початку повномасштабної війни почали з'являтися заяви про обмеження туризму на півострові через військові дії.

Наприклад, російський режисер Карен Шахназаров привселюдно закликав заборонити дитячий відпочинок у Криму.

"Добре, дорослі у нас народ відчайдушний, нічого не боїться. Але дітей може і не варто взагалі зараз возити відпочивати в такі райони, як Крим. Зрозуміло, що по ньому триватимуть удари", – вважає він.

Більше того, депутат Держдуми РФ Дмитро Гусєв направив звернення губернатору Севастополя Михайлу Развожаєву та губернатору Краснодарського краю Веніаміну Кондратьєву з пропозицією закрити для масового відвідування людей пляжі, місця відпочинку, парки розваг та інші місця скупчення людей поблизу всіх стратегічних об'єктів.

"Такий захід принесе певні незручності нашим громадянам, призведе до збитків комерційних структур, особливо в літній сезон. Але тільки такий захід дозволить гарантовано забезпечити безпеку людей у ​​разі атак на стратегічні об'єкти нашої військової та цивільної інфраструктури", – йдеться у тексті звернення.

Щоправда, враховуючи той факт, що Росія напхала Крим військовими об'єктами повсюдно, закрити доведеться ледь не всі пляжі та місця відпочинку.

Статті

Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Всі статті