Поки дихаю – надіюсь. Як у прифронтовому Покровську виходжують інсультних хворих

Завдяки коштам, заробленим на пакетах медичних послуг НСЗУ, у Покровській клінічній лікарні інтенсивного лікування зробили інсультний блок та осучаснили реабілітаційне відділення. Зараз ця лікарня приймає пацієнтів з усього регіону, тож навантаження зросло у рази. А завдяки розширенню переліку послуг, люди в одному місці отримають і лікування, і реабілітацію, що  збільшує шанси на швидке одужання.

 

Кращі умови для тяжких пацієнтів

Неврологічне відділення навіть у мирні часи було переповнене хворими. Як кажуть самі лікарі: «Зараз інсульти значно помолодшали. Ця хвороба може статися навіть з людиною до тридцяти років». Війна сприяє цьому. Люди потерпають від ракетних обстрілів, переживають, нервуються. Через це загострюються хронічні захворювання або виникають нові. Стара байка, що всі хвороби від нервів, знаходить своє підтвердження.

Тому нещодавно у неврологічному відділенні відкрили інсультний блок. Це стало можливим завдяки медичній реформі. Гроші, які Покровська КЛІЛ заробила на пакетах НСЗУ, пустили на дороге обладнання та облаштували блок за всіма необхідними сучасними вимогами.

«Умови праці лікарів неврологічного відділення значно покращились. Але найголовніше – зараз комфортно нашим пацієнтам. За місяць тут отримали лікування понад тридцять хворих. Ліжка в інсультному блоці завжди потрібні, тому що хворих дуже багато. Тут пацієнти провадять до п’яти днів, а далі ми переводимо їх у реабілітаційне відділення. Там наші спеціалісти допомагають відновлювати функції кінцівок та повертають втрачені навички», – зазначає завідувачка неврологічного відділення Інна Маркіна.

Новий інсультний блок розрахований на десять ліжко-місць та має три просторі палати. В окремій кімнаті лікарі відстежують найважливіші показники життєдіяльності кожного пацієнта. Вони передаються на загальний комп’ютер з приліжкових моніторів. Приміщення оснащені сучасною вентиляцією, яка працює як на підігрів, так і на охолодження. Тому кондиціонери тут не потрібні. Завдяки вентиляції у блоці підтримується постійна температура, щоб нерухомим пацієнтам було комфортно.

«Ремонт інсультного блоку та його оснащення були виконані виключно за кошти медзакладу. Тому можемо сміливо сказати, що лікарня витрачає кошти не лише на заробітні плати співробітникам, а ще й на розвиток та створення сучасних умов для наших пацієнтів. За рік через неврологічне відділення проходять понад триста хворих», – каже генеральний директор КНП «Покровська КЛІЛ» Юрій Бородін

 

Реабілітація вищого рівня

Навіть під час війни лікарня розвивається. Наприклад, з’явилось нове реабілітаційне відділення з фізіотерапевтичною частиною. Тут є обладнання, яке надає змогу заново навчити людину рухатись, відновити функції, які вона втратила через хворобу.

Лікарня власним коштом придбала обладнання на суму близько семи мільйонів гривень. Це дуже потужний крок до отримання статусу кластерної лікарні та пакету реабілітації, у рамках якого мешканці матимуть нагоду відновити здоров’я після тяжких хвороб.

У відділенні облаштовані комфортні палати та зали фізичної реабілітації з сучасними тренажерами.

«Зали просторі та оснащені всім необхідним обладнанням. Є тренажер мотомед, орбітрек, бігові доріжки, реабілітаційна канапа, мати, шведська стінка та інший спортивний інвентар, який допомагає у відновленні пацієнтів. Також у відділенні працюють логопед та егротерапевт, які проводять заняття, спрямовані на відновлення втрачених навичок – мовлення та самообслуговування, адаптації до навколишнього середовища», розповіла завідувачка реабілітаційного відділення Інна Личик.

На тренажерах можуть одночасно займатись кілька пацієнтів. Це відбувається під наглядом кваліфікованого медперсоналу. Поки у відділенні тривав ремонт, працівники пройшли фахове навчання у Києві.

«Процес реабілітації пацієнта починається ще на етапі гострої стадії. Наприклад, якщо людина втратила можливість вставати, ці функції допоможуть відновити вертикалізатори. Це спеціальне механічне обладнання, яке підіймає хворого під певним кутом, таким чином привчаючи до вертикального положення. Якщо у пацієнта не працюють нижні кінцівки – є обладнання, яке підштовхує ноги механічно. Щоб він сам прагнув натиснути на педаль та поступово наново навчитись ходити»,зазначає ерготерапевтка Гайдук Тетяна.

У реабілітаційному відділенні є навіть гравітон. Це багатофункціональний пристрій, за допомогою якого відбувається навантаження на тіло та скелет хворого. А також окремо на верхні та нижні кінцівки. Він використовується не лише для лікування інсультів, а при травмах та переломах також. Але ерготерапевти зазначають, що гравітон найбільш ефективний для відновлення саме після інсультів.

 

Післямова

Наразі через воєнний стан Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування виконує функції медичного закладу обласного значення. Тут приймають пацієнтів не лише з місцевої громади, а з усіх прилеглих територій. Відповідно навантаження на відділення досить велике. Зараз, за словами Юрія Бородина, лікарня обслуговує у три-чотири рази більше хворих, ніж у мирні часи.

Проте швидке наближення лінії фронту змушує людей евакуюватись. Хоча всі відділення працюють у звичайному режимі, медперсонал потроху звільняється. Поки готувався цей матеріал, завідувачка неврологічного відділення Інна Маркіна завершила свою кар'єру після п’ятдесяти років сумлінної праці. Зараз естафету від неї прийняла Валерія Бондаренко.

Олена Єрмоленко, Покровськ, для "ОстроВа"

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті