Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Кадрова політика Офісу президента заходить у глухий кут. Лояльні люди закінчуються, плюс далеко не всі хочуть йти на топові посади, побоюючись пильної уваги та можливих кримінальних справ. Свободи там не дають, потрібно бути лояльним Офісу президента та його керівнику, зарплати за мірками топменеджменту мізерні, а репутаційні ризики в разі чого можуть коштувати кар'єри чи навіть свободи. Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент", – розповів "ОстроВу" один із народних депутатів на умовах анонімності.

На початку травня Верховна Рада відправила у відставку віце-прем'єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова. А через місяць у відставку подав голова Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

Співрозмовники "ОстроВа" у Верховній Раді стверджують, що ці відставки варто розглядати як єдину стратегію щодо перепідпорядкування процесів відновлення Офісу президента.

"Там з'явилися великі гроші від західних союзників, а Кубраков і Найєм виявилися хоч і сильними менеджерами, але надто самостійними. Кажуть, що західні партнери були просто шоковані відставкою Кубракова, який побудував довірчі відносини з посольством США. Офіс президента таку самостійність не любить і не прощає, от і вигнали його. Можливо, зроблять послом кудись, якщо поводитиметься тихо і спокійно, інакше – і кримінальною справою нагородять”, – зазначає один із нардепів.

"ОстроВ" розбирався, із чим пов'язані останні відставки у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України, які встигли викликати роздратування на Заході, і чому команда президента не поспішає з новими призначеннями.

 

Відставка Кубракова

Рішення про звільнення Кубракова співрозмовник "ОстроВа" у парламенті назвав "шокуючим" і "вкрай несподіваним". І це не дивно, адже Олександр Кубраков вважався одним із улюбленців Володимира Зеленського, його називали потенційним кандидатом на посаду наступного прем'єр-міністра, а після відставки Олексія Резнікова він був одним із головних претендентів на посаду міністра оборони.

"Поза Офісом президента у Володимира Зеленського не так багато людей, яким він повністю довіряє. До них завжди входили Михайло Федоров та Олександр Кубраков. Й одному, й другому завжди пророкували вищі посади. І ні для кого не секрет, що Федоров категорично не хоче робити політичну кар'єру, тому його не чіпають. Кубраков – людина з ідеальною репутацією, без скандалів, довгий час був своїм в Офісі президента.

Відносини Кубракова та Зеленського якщо не зіпсувалися, то як мінімум охолонули кілька місяців тому, стверджує співрозмовник в Офісі президента.

"Кубраков отримав пропозицію очолити Міністерство оборони замість Олексія Резнікова і це рішення вже було погоджено з президентом. Однак Кубраков хотів залишитися віце-прем'єром і міністром оборони одночасно, а замість себе залишити свого заступника. Це не сподобалося президентові, який вважав, що Кубраков бере на себе надто багато. З того часу відносини між Кубраковим та Зеленським почали охолоджуватися", – зазначає джерело.

Другою причиною охолодження відносин співрозмовники " ОстроВа" називають самостійну міжнародну діяльність Олександра Кубракова, особливо його співробітництво з американським посольством.

"Занадто часто він став туди заходити без відома Офісу президента. Це давало позитивні фінансові переваги, залучалися значні грантові кошти, і не без допомоги таких близьких та довірчих зв'язків з американцями. Але все впирається в те, що він наважився і робив це самостійно. Кажуть, що в неформальних бесідах з Офісом президента високі чиновники США частенько виділяли Міністерство інфраструктури і окремо Кубракова. Ось вам і друга причина звільнення», – зазначає співрозмовник із ОП.

Рішення про те, що Кубракова знімуть з посади, назрівало останні два-три місяці, але багато хто до останнього не вірив, що відставка відбудеться. Фінальне рішення було озвучено нардепам за день до голосування у сесійній залі Верховної Ради – на закритому засіданні фракції "Слуга народу". Там депутатам пояснили, що ліквідуватимуть Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України – замість нього нібито буде створено два нові відомства (Міністерство інфраструктури та Міністерство регіональної політики).

"У зв'язку з цим Кубракова потрібно зняти з посади і пізніше перепризначити його тільки міністром інфраструктури так нам пояснив один із нардепів, близький до Офісу президента. Жодного негативу на адресу Кубракова не було сказано, виключно технічне рішення", – розповів один ОстроВу із "слуг" на умовах анонімності.

У пояснювальній записці обґрунтуванням відставки віце-прем'єра Кубракова зазначено "гостру необхідність у створенні окремого міністерства, яке займалося б регіональною політикою".

«Політика, що проводиться сьогодні міністерством, в частині регіональної політики перебуває в критичному стані. З огляду на вищевикладене існує гостра необхідність в створенні окремого міністерства, яке займалося б регіональною політикою», – йдеться у документі.

Олександр Кубраков пояснив, що рішення про відставку із ним ніхто не обговорював.

"Завжди готовий до відкритого діалогу та детального звіту про роботу Міністерства з усіх напрямків у рамках моєї відповідальності. Керівництво фракції та глава уряду Денис Шмигаль зі мною це рішення не обговорювали. На засідання фракції та профільного комітету не був запрошений", – написав він у Facebook.

Минуло вже більше місяця після відставки Кубракова, але за цей час так і не було створено нових міністерств, а відомство очолює тимчасово виконуючий обов'язки міністра Василь Шкураков.

 

Відставка Найєма

10 червня голова Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм подав у відставку, заявивши про "постійну протидію, опір і створення штучних перешкод".

"Рішення ухвалив самостійно через системні перешкоди, які не дають подальшої можливості ефективно виконувати свої повноваження", – написав він у Facebook.

За його словами, проблеми почалися ще у листопаді минулого року, а після звільнення міністра інфраструктури Олександра Кубракова ситуація стала безвихідною.

Він зазначив, що Агентство не було згідно зі скасуванням бюджету на проєкти з відновлення та утримання доріг. Крім того, його нібито почали допікати  бюрократією: документи на оплату захисних споруд та фортифікацій почали погоджувати в уряді місяцями, постійно повертати чи затримувати. Також на початку 2024 року Агентству різко урізали зарплати, через що частина співробітників звільнилася.

У своєму повідомленні Мустафа Найєм зазначив, що після звільнення Олександра Кубракова Агентству не дозволяли приймати самостійні рішення. Окремо він згадав про конференцію з відновлення України в Берліні, на яку його не пустив прем'єр-міністр.

"Все це було можливо завдяки підтримці Міністерства та міністра (міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, – ред.), які дозволяли приймати самостійні рішення та добиватися результатів, не чекаючи ударів у спину. Зі звільненням міністра це стало неможливим, і останнє рішення глави Уряду про відміну моєї офіційної участі в Конференції з відновлення України в Берліні це підтвердило", – повідомив Найєм.  

Про те, що глава уряду Денис Шмигаль забракував поїздку голови Агентства з відновлення до Берліна, свідчить злитий у соцмережі документ, який з'явився за день до написання заяви про звільнення Мустафи Найєма.

Інформація про те, що Найєм пропустить конференцію в Берліні, з'явилася в іноземних ЗМІ ще 9 червня.

"Головний чиновник України, якому доручено відновлення, пропустить цього року показову конференцію для донорів через внутрішньополітичні розбіжності, ризикуючи створити враження, що відновлення не є пріоритетом для Києва", – написав Bloomberg.

Наступного дня вже видання Financial Times написало, що "західні партнери втрачають довіру до уряду України через кадрові рішення, яких вони не розуміють", а президент України Володимир Зеленський вкотре "поставив власні інтереси влади вище за потреби країни у війні".

Шість українських та західних чиновників розповіли FT, що серія звільнень, відставок та перестановок в уряді під керівництвом Зеленського в останні місяці викликала напруженість між Києвом та західними партнерами, які фінансують оборону та відновлення України.

Всі вони наголошували FT, що попереджали Зеленського та його уряд про те, що вони вважають руйнівними та незрозумілими кроками.

"США та інші західні партнери хочуть нормальних, прогнозованих відносин зі своїми українськими колегами", – заявив Financial Times на умовах анонімності один стурбований чиновник українського уряду.

Співрозмовник "ОстроВа" у монобільшості вважає, що відставка Мустафи Найєма як одного з членів команди Олександра Кубракова була питанням часу.

"Він ще довго протримався. Всі питання відновлення будуть тепер під пильним контролем Офісу президента, тому всі самостійні та нелояльні гравці будуть йти. Це також сигнал всім іншим чиновникам, які замислюються про якусь самостійність чи загравання з іноземними посольствами. Кабінет міністрів та Верховна Рада вже давно втратили якусь суб'єктність, усі ключові рішення проходять через Офіс президента і тільки. Ти або граєш за цими правилами, або залишаєш свою посаду", – зазначив нардеп.

 

Кадровий голод

Згідно з інформацією "ОстроВа", кандидатури на Міністерство інфраструктури та Міністерство з питань регіональної політики вже визначені та узгоджені Офісом президента.

Так, Міністерство інфраструктури може очолити нинішній голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

Міністерство з питань регіональної політики може перейти під керівництво нині чинного заступника голови Офісу президента з регіональної політики Олексія Кулеби.

"Все дуже просто – це посилення ролі Офісу президента та особисто Андрія Єрмака як в уряді, так і у відновленні України. Це дуже великі потоки грошей, які надаватимуть міжнародні донори, тому мають бути максимально свої люди, яким можна довіряти. Кулеба та Чернишов – це люди Андрія Єрмака, які користуються максимальною довірою", – констатує один із нардепів у коментарі "ОстроВу".

Деякі ЗМІ з посиланням на джерела писали, що ці призначення мали відбутися 3-6 червня. За інформацією "ОстроВа", народні депутати дійсно готувалися до голосування за кількох міністрів на початку червня, але в останній момент воно було відкладено на невизначений час.

"Кажуть, що зараз усі сили мають бути спрямовані на мирну конференцію у Швейцарії, тому всі інші питання були відкладені. Але думаю, що кандидатури на Мінрегіон та Мінінфраструктури визначено, сюрпризів не має бути. Це Кулеба та Чернишов. Принаймні серед народних депутатів ходять саме ці два прізвища. Хто і що посідатиме – не суттєво, це всі фігури Офісу президента, без сюрпризів. Хтось із них також стане віце-прем'єр-міністром. А от щодо інших міністрів – великі питання, немає навіть ймовірних кандидатів", – розповіло нашому виданню джерело у Верховній Раді.

Нагадаємо, що нині в Україні п'ять міністрів перебувають у статусі "тимчасово виконуючий обов'язки":

1) Висоцький Тарас Миколайович (міністерство аграрної політики та продовольства),

2) Карандєєв Ростислав Володимирович (міністерство культури та інформаційної політики),

3) Порхун Олександр Володимирович (міністерство у справах ветеранів),

4) Шкураков Василь Олександрович (міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України,

5) Бідний Матвій Вікторович (міністерство молоді та спорту).

"Є дві проблеми. З одного боку, лояльні до Офісу президента люди закінчуються, їх не так багато. З іншого – далеко не всі прагнуть посідати відповідальні пости, немає мотивації. Навіть народні депутати ходять похмурі, багато хто з радістю здав би свої "значки", тому що немає жодної самостійності та перспектив. Якщо якась ініціатива не схвалена Офісом, то вона не пройде ні в уряді, ні в парламенті. Але коли потрібно ухвалити непопулярне рішення, наприклад, підвищення цін на електроенергію чи ухвалення закону про мобілізацію, то Офіс замовкає, а рішення озвучують нардепи чи міністри. Ось вам і вся нинішня політика", – наголосив один нардеп від монобільшості.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті