"Ідея класна, але…". Нюанси та обмеження програми "єВідновлення"

На початку травня цього року в Україні стартувала державна програма "єВідновлення", яка розрахована на відновлення пошкодженого та зруйнованого через війну житла.

"Послуга є "єВідновлення" стартувала в "Дії" на початку травня. Це найскладніший сервіс з погляду взаємодії держорганів, комісій та банків, але дуже простий для громадян. Загалом у кілька кліків подаєте заяву та отримуєте компенсацію за пошкоджене майно", – каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Програма "єВідновлення" реалізується у кількох форматах:

  1. Перший – дрібний ремонт пошкоджених будинків чи квартир (до 200 тисяч гривень).
  2. Другий – компенсація за повністю зруйноване житло (отримання житлового сертифікату).
  3. Третій – компенсація капітальних ремонтів вартістю понад 200 тисяч гривень, а також компенсація за ремонт, який власники зробили власним коштом.

У цей час реалізуються перші два формати. Третій має запрацювати з 1 січня 2024 року.

За словами віце-прем'єр-міністра, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, станом на 1 листопада 2023 року понад 20 тисяч осіб отримали гроші на ремонт пошкодженого житла за програмою "єВідновлення".

Загальна сума виплат – понад півтора мільярда гривень. Здебільшого це для мешканців Харківської, Київської, Донецької, Херсонської та Чернігівської областей.

Загалом було подано понад 55 тисяч заявок на цю програму. Середня виплата становить 78 тисяч гривень і включає як можливість придбання будівельних матеріалів, так і оплату будівельних послуг.

Незважаючи на досить зрозумілий та прозорий механізм програми, українці стикаються з низкою проблем. Наприклад, для ремонту пошкодженого через війну житла можна використовувати будматеріали, куплені лише в певних магазинах.

"Тобто зробити щось своїми руками, знайти десь краще чи дешевше не вийде, бо ти обмежений певним списком магазинів. У великих містах ще є вибір, а що робити тим, хто живе у маленьких селах, де один магазин на кілька кілометрів, і він не входить у програму? Багато хто все робить самотужки, купує матеріали на ОЛХ, ринках та інших майданчиках, де можна придбати недорогі вживані матеріали, а це програма не покриває", – сказала "ОстроВу" мешканка Ірпеня Катерина Михайлівна, чию квартиру було пошкоджено внаслідок російських ударів.

"ОстроВ" розбирався, як працює програма та з якими складнощами стикаються українці.

Ремонт пошкодженого житла

З 10 травня стартував довгоочікуваний перший етап програми "ЄВідновлення": в рамках його українці можуть отримати кошти на ремонт їхніх будинків (квартир), які постраждали через війну.

Максимальна сума, на яку може розраховувати власник одного помешкання, становить 200 тисяч гривень.

Кошти нараховуються, якщо житло:

- пошкоджено через вторгнення РФ після 24 лютого 2022 року,

- підлягає відновленню,

- розміщено на неокупованій території,

- не було повністю відремонтовано самостійно.

Виплату можна отримати на відновлення приватних будинків, квартир та кімнат (наприклад, у гуртожитках).

До речі, багатоквартирні будинки, де пошкоджено під'їзд, сходові клітки, ліфт, має відновлювати місцева влада за окремою програмою. Якщо ж будинок зруйнований повністю, то цією програмою скористатися не вдасться. Для цього доведеться подавати заявку на отримання сертифікату на придбання нового житла.

Важливе зауваження – кошти можна витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми "єВідновлення". Повний список можна знайти на сайті програми.

Як отримати допомогу:

  1. Повідомте про пошкоджене майно у програмі "Дія" (якщо робили це раніше, то повторно не потрібно).
  2. Відкрийте рахунок "єВідновлення" в одному з банків-учасників програми (можна зробити онлайн).
  3. Заповніть заяву через програму "Дія".
  4. Далі з вами зв'яжеться спеціальна комісія, щоб домовитись про огляд житла. Комісія встановить точні збитки та розрахує суму виплат.
  5. Після огляду комісії у "Дії" надійде повідомлення про рішення.
  6. Гроші зараховуються на картку "єВідновлення". Витратити їх можна протягом 12 місяців.

Заяву має подати лише власник чи співвласник житла. Орендар, сусід чи родич не можуть подавати заявку. Якщо власник зараз перебуває за кордоном, можна надіслати йому фото ушкодження – подати заявку можна з будь-якої точки світу.

Крім того, подати заяву можна й офлайн. Для цього потрібно звернутися до ЦНАПу або до нотаріуса з наступними документами/даними:

- РНОКПП та паспорт,

- фото пошкоджень, якщо є,

- електронна пошта (на неї надійде номер повідомлення про пошкоджене майно).

Перед тим, як звернутися до ЦНАПу, варто перевірити, чи приймають у конкретному відділенні заяви про пошкоджене майно. Це можна зробити у службі підтримки "Дії".

Заявки можна подавати повторно, якщо ваше житло було пошкоджено ще раз.

Мешканка Ірпеня Катерина Михайлівна, чию квартиру було ушкоджено через бойові дії, розповіла "ОстроВу" про недоліки програми. Вона також звертає увагу на обмежений список товарів, які підпадають під програму.

"Якісь заглушки, петельки та інші нюанси вам не покриють. Крім того, під програму не потрапляє жодна техніка та меблі, тільки будматеріали та крапка", – скаржиться пенсіонерка.

Окремий "квест", за її словами, це подати заявку через "Дію".

"То не спрацьовує підтвердження щодо Face-ID, то додаток пише, щоб я спробувала пізніше через технічні складнощі, то йому освітлення не подобається, то в мене інтернет злітає, а іншого способу подати заявку немає. Наш ЦНАП сказав, що з таким не працює. От і сиди з цією "Дією", яка не завжди нормально працює. Молодь ще якось осилюватиме, напевно, а людям похилого віку не так просто з технікою. Та й не у всіх є смартфони з камерою, щоб цим займатися" – каже вона.

Коли жінка все ж таки подала заявку, то довелося чекати кілька місяців, поки міська комісія прийде на оцінку її житла.

"Там величезна черга. Програму швидко впровадили, а де взяти людей для оцінки житла, не прописали. А черга величезна. Це ж не Київ, де великий штат людей у місцевій владі та не так багато пошкоджених будинків. Це Ірпінь, де маленький штат та багато руйнувань. Людям доводиться чекати, не робити ремонт та жити у напівзруйнованих квартирах та будинках. А скоро вже зима", – розповіла вона.

Саме з цієї причини Катерина Михайлівна зробила ремонт у квартирі самотужки наприкінці серпня, побоюючись настання холодів. Комісія до неї прийшла лише у середині жовтня, але на той момент це вже було неактуально.

"Вони просто знизали плечима і пішли. Сказали, що невдовзі може бути новий етап програми, коли компенсуватимуть за вже зроблений ремонт. Тож порадили зберегти всі чеки. Загалом у нас все як завжди – ідея класна, але реалізація через одне місце", зазначила вона.

Компенсації за зруйноване житло

З 1 листопада 2023 року запрацював другий етап програми, а саме компенсації за повністю знищене житло.

Кошти надаються, якщо житло:

1) зруйновано через бойові дії після 24 лютого 2022 року,

2) розміщено на території, яка не була окупована до 24 лютого 2022 року (зараз послуга доступна власникам житла на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії),

3) не підлягає відновленню (рішення приймається комісією після оцінки),

4) має власника (заяву може подати людина, яка має право власності на житло).

Програма компенсації проходитиме у два етапи:

  1. Перший – отримання сертифіката на придбання нового житла.
  2. Другий грошові виплати на самостійне відновлення.

Таким чином можна отримати або сертифікат, або гроші на будівництво. Нині реалізується лише перший етап із отриманням сертифіката.

Відшкодування у вигляді сертифікату дозволяє придбати нове житло. Суму сертифікату розраховує спеціальна комісія за формулою, затвердженою Кабміном. Використовувати цей документ можна протягом п'яти років.

Розмір компенсації визначається з урахуванням наступних критеріїв:

- тип знищеного об'єкта;

- його загальна площа;

- кількість кімнат;

- рік будівництва;

- показник вартості 1 кв. метра житла загалом по Україні (36422 грн);

- регіон розташування.

Якщо нове житло коштуватиме більше за ту суму, яку затвердила комісія, то заявнику доведеться доплатити різницю зі своєї кишені. Якщо ж нова квартира коштуватиме менше, ніж сума виданого сертифікату, різниця повернеться державі.

Щоб отримати сертифікат на покупку нового житла, необхідно:

  1. Встановити на смартфоні останню версію програми "Дія".
  2. Подати повідомлення про знищене нерухоме майно.
  3. У додатку обрати електронну послугу "єВідновлення" та подати заяву про виплату за зруйноване житло.

Також заяву можна подати у паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення чи нотаріуса.

Необхідні документи:

- зареєстроване повідомлення про зруйноване майно, за яке хочете отримати житловий сертифікат на покупку нового житла,

- верифікована карта платника податків у додатку "Дія",

- довідка про несудимість у "Дії".

"Замовити довідку про несудимість у "Дії" можна протягом 24 годин. Вона автоматично підтягнеться до заяви. Якщо це не зробити, то заява піде в обробку без довідки. Тоді її потрібно буде замовити окремо та надати комісії, коли вона приїде оглядати майно", – зазначають у Мінцифрі.

Після цього спеціальна комісія, створена всередині органів місцевого самоврядування, розгляне заяву, обстежить майно, внесе дані до Реєстру пошкодженого та знищеного майна та визначить суму компенсації.

Житловий сертифікат прийде заявнику до "Дії" або на електронну пошту.

Якщо комусь не підходить сертифікат, пізніше стане доступною опція отримання грошової виплати на будівництво. Виплати надаватимуться власникам зруйнованих приватних будинків, які планують самостійне відновлення. Заяву у такому разі слід подати, коли розпочнеться другий етап програми.

У міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури наголошують, що програма компенсацій не обмежує українців у реалізації сертифікату. Учасник програми може обрати будь-який регіон України та будь-який спосіб – інвестиції у майбутній об'єкт нерухомості, купівля на первинному чи вторинному ринку.

Але все ж таки є деякі моменти.

"Слід врахувати, що житлові сертифікати мають певне обмеження. Зокрема, житло, яке людина отримає таким чином, протягом 5 років не можна продавати", – зауважила народна депутатка Олена Шуляк.

Щоб скористатися сертифікатом, необхідно:

- подати заявку до "Дії" для бронювання коштів за сертифікатом,

- дочекатися дії підтвердження, що кошти заброньовані,

- укласти угоду купівлі у нотаріуса, зазначивши сертифікат як засіб оплати.

Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця житла.

Незважаючи на те, що цей етап програми діє лише два тижні, вже сформовано перші 500 житлових сертифікатів, які власники знищеного житла зможуть обміняти на нове.

Так, станом на 10 листопада українці подали 5727 заяв на компенсацію за знищене житло, причому 1289 заяв уже було опрацьовано та за результатами сформовано 519 житлових сертифікатів на загальну суму 1,1 млрд гривень.

За словами народної депутатки Олени Шуляк, середня сума одного сертифікату становить 2,121 млн гривень. Вона наголошує, що на даному етапі учасники програми можуть витратити кошти лише на придбання житла, причому це може бути квартира у будь-якому місті України.

"Тобто якщо знищена квартира була, наприклад, у Київській області, а власник сертифікату хоче переїхати, наприклад, до Львова, програма компенсацій єВідновлення це дозволяє", зазначає пані парламентарій.

Разом з цим, це правило діє інакше, якщо знищено не квартиру, а приватний будинок. У цьому випадку власник житлового сертифікату може вибирати один із двох варіантів – або будівництво нового приватного будинку на тій самій ділянці, де було розташовано знищений об'єкт, або отримання квартири в будь-якому місті України на вибір.

У соціальних мережах можна знайти безліч скарг на те, що заявки щодо цієї програми обробляються набагато довше. Крім того, існує так зване "пріоритетне право на компенсацію". Насамперед сертифікати будуть надані учасникам бойових дій; особам, які отримали інвалідність у результаті війни. Потім йдуть мобілізовані без статусу УБД, багатодітні сім'ї та люди з інвалідністю І та ІІ груп.

Якщо в такої людини знищено більше одного об'єкта нерухомості, пріоритетне право можна використовувати тільки для одного об'єкта на вибір.

"Отримати сертифікат звичайній родині майже неможливо. Вас поставлять у чергу і все", пише один із коментаторів у Facebook.

Нововведення

Наприкінці жовтня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що дозволяє здійснювати виплати компенсацій тим, хто власним коштом відновив пошкоджене внаслідок російської агресії житло. Це третій етап комплексної програми відновлення житла, що розпочнеться з 1 січня 2024 року.

Зазначається, що при визначенні розміру компенсації комісії орієнтуватимуться на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист із встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затвердженого урядом.

Для отримання коштів слід подати заявку через "Дію". Після її розгляду комісією буде визначено розмір компенсації.

"Жодних чеків, розписок, фото- відеофіксацій або інших доказів не потрібно. За бажанням їх можна додатково надати комісії, але це не є обов'язковим або визначальним у прийнятті рішення про компенсацію", – кажуть у міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Жителька Ірпеня Катерина Михайлівна, яка за свої гроші зробила ремонт квартири, пошкодженої внаслідок російських ударів, з нетерпінням чекає на запуск цього етапу програми.

"Якщо її нормально реалізують, то я зміню думку про програму на краще. Ну подумайте, хто місяцями чекатиме на комісію, щоб вставити нові вікна або закласти шпарину в двері? На вулиці вже майже зима, йдуть дощі. Звичайно, люди все зробили самостійно. Питання тепер, як будуть рахувати суму компенсацій. Я всі чеки зберегла, так що озброїлася за повною програмою", – каже вона.

Крім того, у майбутньому планується запуск програми компенсацій для українців, чиє житло розташоване на тимчасово окупованих територіях.

Розглядаються також зміни, які дозволять виплачувати компенсації капітальних ремонтів пошкодженого внаслідок війни житла вартістю понад 200 тисяч гривень.

Окремо обговорюється можливість запровадження компенсацій за житло, яке постраждало від збройної агресії РФ у період із 2014 по 2022 рік.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті