Зеленський: Загроза масштабного голоду – це абсолютно прозорий намір росії

Повернення світу загрози масштабного голоду – це абсолютно прозорий намір росії. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні 29 жовтня.

"Сьогодні з росії прозвучала доволі передбачувана заява – заява про те, що вони остаточно зривають експортну зернову ініціативу, – сказав Зеленський. – Але насправді це не сьогоднішнє їхнє рішення. Росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні – тоді, коли заблокувала рух суден з нашим продовольством".

Він уточнив, що від вересня і по сьогодні у зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти за своїм маршрутом, деякі зерновози очікують уже понад три тижні.

"Це абсолютно свідома блокада росії, – підкреслив президент України. – Це абсолютно прозорий намір росії повернути загрозу масштабного голоду – для Африки, для Азії".

Зазначається, що сьогодні понад два мільйони тон продовольства стоїть у морі.

"Це означає, що для більш ніж семи мільйонів споживачів реально погіршився доступ до продовольства, – сказав Зеленський. – Росія робить усе, щоб мільйони африканців, мільйони мешканців Близького Сходу і Південної Азії опинилися в умовах штучного голоду або як мінімум жорсткої цінової кризи".

Зеленський підкреслив, що Україна була і може бути й надалі одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки.

"Російські терор і шантаж мають програти. Людство має перемогти", – сказав він.

Раніше повідомлялось, що ООН заявила, що веде переговори з росією щодо її участі у "зерновій угоді".

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті