"Заробляли" по мільйону доларів у місяць, обкладаючи "даниною" експортерів агропродукції: СБУ ліквідувала масштабну схему

СБУ ліквідувала масштабну схему вимагання грошей з експортерів української агропродукції. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 19 червня.

"Служба безпеки України викрила чиновників, які обклали "даниною" представників вітчизняних компаній, що займаються експортом українського зерна, – сказано в повідомленні. – До організації оборудки причетні посадовці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та державної установи "Одеська обласна фітосанітарна лабораторія".

Зазначається, що щомісячні "прибутки" організаторів "схеми" сягали 1 млн доларів США.

В обмін на хабарі чиновники "гарантували" підприємцям безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності сільгосптовару. Саме ці дозвільні документи є основними для продажу зернових до зарубіжних країн. До незаконної діяльності посадовці залучили трьох керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів.

Встановлено, що зернотрейдери мали сплачувати "суми" готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм.

Співробітники СБУ задокументували декілька фактів одержання посадовцями хабарів.

"У результаті комплексних заходів затримано колишнього керівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм", – повідомляє відомство.

 

Наразі їм повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  •  ч. 3 ст. 368-3 (підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми).

Наразі чотирьом підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн грн кожному. Ще двом призначено цілодобовий домашній арешт. Триває розслідування для встановлення всі обставин злочину.

Раніше повідомлялось, що експорт по "зерновому коридору" за тиждень зріс на 80%.

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті