Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених

Верховна Рада на пленарному засіданні в середу, 8 травня, ухвалила закон про добровільну мобілізацію окремих категорій ув'язнених. Відповідний законопроєкт №11079-1 у другому читанні та цілому підтримали 279 народних депутатів, повідомляє ЛІГА.

Законопроєкт був ініційований Міністерством оборони та Генеральним штабом, його також підтримало Міністерство юстиції.

В'язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення.

Встановлена обов'язкова умова - до завершення терміну їхнього покарання повинно лишатися не більше трьох років. В‘язні, яким залишилося перебувати у в‘язницях довше і довічно засудженим відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Така категорія мобілізованих буде проходити службу в спеціальних підрозділах. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють.

До законопроєкту №11079-1, прийнятого у першому читання 10 квітня, було подано близько 500 правок. З них врахували близько 80, в тому числі заборону на умовно-дострокового звільнення заради військової служби для тих осіб, хто відбуває покарання за тяжкі корупційні правопорушення, а також для осіб, які займали особливо відповідальне становище.

Не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини:

  • → проти основ національної безпеки України;
  • → умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;
  • → сексуальне насильство;
  • → ті, хто має судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 – 156-1 (злочини проти статевої свободи), 258 – 258-6 (тероризм), частиною четвертою статті 286-1 Кримінального кодексу України (ДТП у стані сп'яніння зі смертельним наслідком), якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.
  • → ті, хто посягав на життя правоохоронців;
  • → ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;
  • → ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники тощо).

"Вистояти в умовах тотальної війни проти противника з більшою кількістю ресурсів можна тільки консолідуючи всі сили. Цей законопроєкт про нашу боротьбу і збереження української державності", – вказала авторка законопроєкту Олена Шуляк  (Слуга народу).

Нагадаємо, раніше у Мін'юсті заявили, що в'язниці переповнені, і мобілізація може вирішити проблему

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті