У польському Ольштині демонтують ще один радянський пам'ятник - "шибеницю"

У Польщі влада міста Ольштин отримала рішення про демонтаж Монументу визволення Вармінсько-Мазурського краю, раніше відомого як Подяка Червоній Армії. Про це повідомляє "Польске радіо".

Зазначається, що рішення у цьому питанні видав вармінсько-мазурський воєвода Артур Хоєцький. Рішення зобов’язує міську владу прибрати пам’ятник і підлягає негайному виконанню.

Речниця мерії Марта Бартошевич підтвердила в інтерв’ю Radio Olsztyn, що рішення губернатора дійшло до міської влади, й наступного тижня влада визначиться щодо цієї справи. 

Віце-президент фундації «Дебата» Войцех Козьол майже вісім років бореться за усунення пам’ятника з Ольштина. Як він сказав Radio Olsztyn, він не розуміє, чому міська влада досі не вирішила цього питання: «Це суперечливе ставлення міської влади є дивним, бо так насправді вписується в контекст совєцької та російської історичної політики. Відомо, що для них ці пам’ятники — це віхи присутності в Європі та світі й вони будуть їх боронити до кінця, але приклад дає Україна, яка під вогнем демонтує всі совєтські реліквії. Чого ми ще чекаємо, я не знаю».

Пам’ятник в Ольштині, більш відомий як шибениця, розташований на площі Ксаверія Дуніковського. Він був відкритий у 1954 році й мав висловити «вдячність» Червоній армії за визволення міста від німецьких окупантів. Це один із останніх радянських пам’ятників у Польщі, які досі не демонтовано, - йдеться у повідомленні.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті