У Мінфіні вирішили сконцентруватися на пошуку коштів для відновлення України

Досягнення домовленості з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про чотирирічну програму EFF на $15,6 млрд дозволяє говорити про вирішення проблеми фінансування дефіциту держбюджету-2023 та можливості активніше шукати кошти на відновлення. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко у ефірі національного телемарафону 29 березня.

"Ми також активно працюємо над пошуком коштів на відновлення, і це зараз буде основним фокусом та пріоритетом нашої діяльності", – сказав він.

Марченко зазначив, що програма EFF є якірною, що дозволяє об'єднати донорську підтримку.

"Якщо всі ті зобов'язання, які взяли країни G7, буде виконано, ми можемо закрити дефіцит держбюджету на 2023 рік", – констатував глава Мінфіну.

Розповідаючи про залучення коштів на відновлення, міністр зазначив, що цього року Україна зможе освоїти не більше як $14 млрд - "це цифри, які були погоджені експертами Світового банку разом із профільними відомствами: Мінвідновлення та іншими міністерствами".

За його словами, російські заморожені активи у вирішенні цього завдання цього року ніяк наразі не допомагають, і Мінфін самостійно намагатиметься шукати кошти.

"Ми в довоєнний час освоювали не більші обсяги, ніж зараз пропонуються. У нас зараз триває війна, не завжди бізнес, що здійснює реконструкцію, ремонт, готовий працювати з країною, в якій точиться війна. Тому після війни буде зовсім інша реальність та інші можливості, зокрема залучення приватних інвестицій та бізнесу у відновлення України", – прокоментував Марченко озвучену днями загальну оцінку потреб України у відновленні $411 млрд та потреби на 2023 рік.

Міністр вважає, що післявоєнне нарощування потужностей не є складним завданням.

Як повідомлялося, у НБУ пообіцяли не вдаватися більше до "небезпечного друкування грошей". 

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті