Росію виключили з міжнародної Дунайської комісії

Одна із найстаріших міжнародних організацій у світі, Дунайська комісія, вчора виключила зі свого складу країну-агресора. Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба у соцмережі Х 15 грудня.

"Вчора, на ювілейній 100-й сесії під головуванням України, Дунайська комісія вирішила, що членство Росії є несумісним з огляду на її ракетні та безпілотні удари по нижньому Дунаю. Росія повинна покинути Комісію до 29 лютого 2024 року, інакше члени Комісії більше не визнаватимуть своїх зобов'язань перед Росією відповідно до основоположної Белградської конвенції", – зазначив Кулеба.

Також він підкреслив, що це рішення є адекватною відповіддю на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї.

"Воно також ґрунтується на попередньому рішенні Комісії, прийнятому 17 березня 2022 року, про відхилення російських повноважень, заборону росіянам брати участь у всіх засіданнях та звільнення росіян з Секретаріату", - додав Кулеба.

Як повідомлялось раніше, РФ не включили у новий склад Ради Міжнародної морської організації.

Статті

Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Країна
25.05.2024
12:00

Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

"...Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці",
Країна
24.05.2024
10:14

Санкційний фронт: весняний наступ

Нові заходи, вжиті навесні союзниками України, посилюють залежність російської економіки від Китаю. Вони також вирішують ринкові проблеми самих країн G7. Але не відповідають головним цілям санкційного тиску.
Всі статті