Росія в обхід санкцій отримує нідерландські мікросхеми

Росія, попри санкції, все частіше здобуває мікросхеми, які виробляють у Нідерландах. Про це за підсумками спільного розслідування повідомляють нідерландські видання NOS та Nieuwsuur.

"У Росію потрапляють мікросхеми переважно великих нідерландських виробників, таких як NXP та Nexperia. Серед іншого, мікросхеми NXP нещодавно були знайдені в російській техніці, яка була знищена в Україні – броньованій гаубиці, крилатій ракеті та бойовому гелікоптері", - повідомляють журналісти.

Ще раніше мікросхеми від цих виробників знаходили у безпілотниках, які використовують російські військові – зокрема, в іранському безпілотнику-камікадзе. Там, за оцінками, припадає близько 6% всіх мікросхем стороннього виробництва, які у РФ.

Журналісти в ході розслідування встановили, що росіяни одержують нідерландські мікросхеми, використовуючи невеликі компанії, які безпосередньо відправляють мікросхеми до Росії поштою. Також значна роль у посередників з Азії, які купують нідерландські мікросхеми та, попри санкції, перепродують їх до Росії.

Найбільшим посередником у торгівлі мікросхемами з Нідерландів, згідно з розслідуванням, є китайська компанія Sinno Electronics, яка перебуває під санкціями США. Проте Євросоюз та Нідерланди не вводили проти неї санкції.

Нідерландська прокуратура поки що відкрила лише одне кримінальне провадження з незаконного продажу мікросхем, а митниця, попри "багато десятків тисяч перевірок", змогла затримати лише один підозрілий вантаж на 300 тисяч євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Євросоюзі планують запровадити десятий пакет санкцій проти росії до 24 лютого.

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті