Республіканці в Конгресі США вимагають від Байдена дати Україні ракети дальнього радіуса

Група високопоставлених представників Республіканської партії в американському Конгресі звернулася до президента Джо Байдена з наполегливим закликом якнайшвидше надати Україні ракети більшого радіусу дії, ніж той погоджувався надавати їй досі. Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на агентство Reuters.

Зазначається, що лист, датований 1 листопада, текст якого є в розпорядженні агентства, демонструє тривалу підтримку Києва з боку більшості американських законодавців від обох партій, незважаючи на заперечення проти подальшої допомоги від невеликої кількості конгресменів.

Звернення топреспубліканців прозвучало на тлі помітного скорочення військової допомоги для України з боку адміністрації Байдена, яке триває приблизно з середини літа. 

У жовтні Києву було поставлено озброєнь лише на 350 млн доларів, що істотно нижче, ніж у середньому з початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року.

Керівники парламентських комітетів з озброєнь і закордонних справ у своєму зверненні вітають повідомлення про передачу Україні невеликої кількості ракет ATACMS з обмеженою дальністю, однак наполягають, що Україні для ефективного відбиття російської агресії потрібні боєприпаси більшого радіусу.

"В України, як і раніше, зберігається екстрена потреба в засобах нанесення ударів на більшу глибину, зокрема, для ураження цілей на всьому Кримському півострові", - ідеться у зверненні, підписаному Майклом Макколом та Майком Роджерсом із Палати представників, а також сенаторами Джеймсом Рішем та Роджером Вікером.

У повідомленні нагадується, що у вересні республіканці в Конгресі вже заявляли про намір підготувати спеціальний законопроєкт, у якому б зазначалася конкретна номенклатура озброєнь, необхідних Україні, зокрема ракет ATACMS, на відміну від попередніх, де йшлося лише про суми, які виділяються. У жовтні стало відомо, що ЗСУ отримали невелику партію таких ракет з обмеженим радіусом і з успіхом застосували їх на полі бою.

Ракети ATACMS існують у різних модифікаціях, з радіусом дії від 150 до 350 км.

"Очевидно, що для вас настав час закінчити роботу щодо АТАСMS, - йдеться у зверненні конгресменів-республіканців до Байдена. - Ціна відмови від цього - не тільки загроза безвихідної ситуації на полі бою і подальшого затягування цієї війни, але це також загрожує посиленням глобальної нестабільності в міру того, як наші супротивники ведуть операції з розповсюдження свого впливу по всьому світу".

Київ наполягає, що для успішної боротьби з російською агресією необхідні ракети максимально великої далекобійності. Адміністрація Джо Байдена відмовляється постачати Україні озброєння, здатні досягати російської території, і перешкоджає перенесенню на неї бойових дій, мотивуючи це небажанням масштабувати конфлікт, - ідеться в повідомленні.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті