Пригожин планував переворот у Кишиневі, а Кремль хоче дестабілізувати наші вибори в листопаді - президент Молдови

Проєвропейський президент Молдови Майя Санду заявила, що засновник російської приватної військової компанії "Вагнер", нині покійний Євген Пригожин розробляв план перевороту в країні з метою повалення чинного уряду. Про це Санду сказала в інтерв'ю газеті Financial Times, - повідомляє "Голос Америки".

Вона також заявила, що Москва продовжує спроби дестабілізувати ситуацію в країні, зокрема, спрямовуючи гроші для підкупу виборців на майбутніх у листопаді місцевих виборах.

"За наявною у нас інформацією, це був план, підготовлений командою [Пригожина]", - заявила Санду, кажучи про ймовірний переворот.

За її словами, "вагнерівці" хотіли, щоб антиурядові протести, які періодично відбуваються в країні з минулого року, переросли в насильницькі зіткнення.

"Ситуація насправді дуже серйозна, і ми повинні захищати себе", - сказала Санду.

"Росія збирається посилити тиск на Молдову, - заявила Санду. - Вони спробували зробити це через енергетику і зазнали невдачі. Вони спробували повалити уряд і зазнали невдачі. Тепер вони намагаються масово втручатися в наші вибори, використовуючи великі гроші".

Партія Санду "Дія і солідарність" має більшість у парламенті, але стикається з конкурентами, які не сприймають її проєвропейську політику, у великих і малих містах країни з населенням 2,5 мільйона осіб.

Санду повідомила, що спецслужби Молдови виявили принаймні 20 мільйонів євро російських фінансових коштів, що надійшли в країну, і припустила, що реальна цифра вища.

За її словами, громадяни Молдови в'їжджали в країну з "банківськими картками, випущеними в Дубаї" і "просто поширювали тисячі карток, банківських карток серед людей, яких вони хотіли підкупити".

Цього тижня парламент Молдови вжив заходів, щоб не допустити до участі у виборах прихильників бізнесмена-втікача Ілана Шора. У квітні Шор був засуджений до 15 років в'язниці за шахрайство, а його партія була заборонена Конституційним судом.

У п'ятницю поліція Молдови повідомила про вилучення тисяч банківських карт, випущених у Дубаї, які нібито призначалися для союзників Шора.

У повідомленні нагадується, що в лютому Санду звинуватила росію в підготовці перевороту проти уряду Молдови з використанням протестів. МЗС РФ відкинуло ці заяви і знову звинуватило Молдову в просуванні "антиросійського" порядку денного. Після обрання Санду 2020 року Молдова засудила російську війну в Україні і стала кандидатом на вступ до ЄС.

Пригожин, чиї найманці відіграли важливу роль у захопленні територій на сході України, у червні 2023 року організував невдалий заколот проти путіна. Через два місяці він загинув в авіакатастрофі.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті