На полігоні в Чехії тренується вже п'ята зміна українських військових

Цими днями у чеській Лібаві, під Оломоуцем, тренуються кілька сотень українських солдатів, які, крім стрілецької та медичної підготовки, вдосконалюють навички ведення позиційної війни. За останній рік це вже п'ята зміна українців, які навчаються в Лібаві, - повідомляє "Чеське радіо".

Українські військові, які цими днями проходять підготовку на Лібавському полігоні, зможуть вирушити на фронт із запасом військових аптечок, балістичних окулярів і рукавичок. Під час навчання українських бійців представники НКО Post Bellum передали їм засоби захисту. 26 жовтня організація Post Bellum вручила комплекти для 600 солдатів.

"Це військові аптечки, які солдати прикріплюють безпосередньо до тіла. В аптечці є не тільки джгути для зупинки кровотечі, а й різноманітні компресійні бинти, вітаміни, термофольга та протишокові рятувальні засоби. Кожна аптечка обійшлася нам у 3000 крон. Крім того, солдати будуть оснащені балістичними окулярами, які здатні зупинити навіть шрапнель", - повідомив журналістам директор Post Bellum і засновник організації "Пам'ять народу" Мікулаш Кроупа.

Також солдатам вручили беруші та балістичні рукавички.

"Загальна вартість становить близько п'яти мільйонів крон", - зазначив Кроупа.

За його словами, з початку великої війни організації вдалося зібрати понад півмільярда крон на гуманітарні та військові потреби. "Ми вже переробили приблизно 14 тисяч бронежилетів. У Європі їх не було, тому ми створили невелику фабрику, на якій виробляли бронежилети високого класу з найвищим балістичним захистом. На фабриці у нас працювали переважно українки", - уточнив Кроупа.

На зібрані гроші також було закуплено дрони і медикаменти та обладнання для польових госпіталів. Кроупа уточнив, що в Україну також доставили п'ять військових автомобілів "швидкої допомоги", дві пожежні машини, 60 генераторів і понад 20 військових наметів.

За словами начальника Генштабу Карела Ржегки, у Лібаві зараз тренується вже п'ята зміна українських солдатів. "Попередньо ми плануємо до кінця цього року провести ще одну ротацію, а також просимо про продовження мандата місії і хочемо продовжити роботу наступного року в міру необхідності. Наразі ми підготували тут понад 2500 солдатів", - повідомив журналістам Карел Ржегка.

Він уточнив, що необхідно додати різні курси для фахівців, підготовку командирів взводів, рот і батальйонів. "Ми практично постійно відправляємо наші мобільні навчальні групи до Польщі, де вони вже підготували від 400 до 500 українських спеціалістів", - додав начальник Генштабу Чеської Армії.

За словами Ржегки, ця допомога важлива також для оборони і безпеки Чехії. 

"Україна утримує росіян на відстані від нас. Якби ми не допомагали Україні, і Україна не змогла б захистити себе, в кінцевому підсумку витрати на оборону були б набагато вищими", - наголосив Карел Ржегка.

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті