Міжнародна федерація дзюдо не допустила 8 росіян на чемпіонат, який бойкотують українці

Міжнародна федерація дзюдо (IJF) відмовила вісьмом росіянам в акредитації на чемпіонат світу, який 7 травня стартує в столиці Катару Досі. Про це, як інформує AFP, повідомив генеральний директор федерації Влад Марінеску, уточнивши, що йдеться не про спортсменів, - пише Радіо Свобода.

«Жодних спортсменів. Це допоміжний персонал, тренери, глави делегацій. Особи… які мали певну причетність до керівництва країни», – сказав функціонер IJF.

Чемпіонат у Досі стане першим великим міжнародним змаганням, на якому знову візьмуть участь російські та білоруські спортсмени, яких не допускали до більшості стартів після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році.

Українські спортсмени на знак протесту проти допуску росіян і білорусів бойкотують світову першість.

«Я шкодую, що українські спортсмени не зможуть взяти участь. Ми були б дуже раді їхній участі», – сказав Марінеску.

Рішення скасувати заборону ухвалене за рекомендацією Міжнародного олімпійського комітету.

Українська федерація заявляла, що частина російських дзюдоїстів, заявлених на чемпіонат у Катарі, є військовослужбовцями російської армії (наприклад, належать до ЦСКА – Центрального спортивного клубу армії – ред.)

Марінеску сказав, що всі допущені до змагань росіяни є професійними спортсменами.

«Висновки показали, що не знайдено доказів будь-якої провоєнної пропаганди в будь-якій з їхніх соціальних мереж, і ми отримали довідки про роботу, які показують, що з 2020 року дотепер усі спортсмени працюють у федеральному тренувальному центрі», – твердить генеральний секретар IJF.

Російські дзюдоїсти в Катарі змагатимуться без прапора, а в разі перемоги не лунатиме їхній гімн. «Вони тут як нейтральні та незалежні спортсмени», – наголосив Марінеску.

Президент РФ володимир путін був почесним президентом IJF з 2008 року, його не було відсторонено від цієї посади в 2022 році. У вересні 2022 року боротьба дзюдо була одним із останніх видів спорту, до змагань з якого не допустили росіян і білорусів.

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті