ЄСПЛ розгляне справу про порушення РФ прав людини в Донецькій і Луганській областях у червні

У Європейському суді з прав людини 12 червня цього року відбудуться усні слухання у міждержавній справі «Україна та Нідерланди проти Російської Федерації». Вказана справа стосується подій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року та порушень прав людини під час повномасштабного вторгнення росії, - повідомило Міністерство юстиція 8 травня.

«Для нас це був справжній виклик — підготувати змістовну позицію та докази порушень прав людини з весни 2014 року. Завдяки консолідованим зусиллям ми пройшли всі труднощі та змогли забезпечити можливість швидкого проведення усних слухань», - прокоментувала Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

«Протягом 2023 року ми забезпечили та завершили письмову процедуру подання позицій та доказів для розгляду справи по суті. Це пришвидшило рух справи, яка вже 29 травня 2024 року має бути передана на розгляд одночасно щодо прийнятності та по суті», — додала Маргарита Сокоренко.

За її словами, до справи щодо повномасштабного вторгнення Росії приєднались 26 країн та 1 неурядова організація. Навіть для досвіду самого ЄСПЛ це є безпрецедентним випадком.

«Спочатку Європейський суд з прав людини призначив слухання на 29 травня, але потім з процедурних міркувань змістив цю дату на 12 червня. Цього дня ми у Стразбурзі будемо представляти свою позицію щодо порушень прав людини з боку РФ у Донецькій і Луганській областях, а потім уже під час повномасштабного вторгнення», – повідомила Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини.

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті