Особливості молдавського коньяку

Історія виноробства Молдови налічує тисячоліття. Країна з унікальними ґрунтами, ідеальним для виноградарства кліматом має цілий пласт традицій виноробства, яке сьогодні включає і виробництво коньяків. Про ці вишукані міцні напої і йтиметься у статті.

Історія молдавського коньяку

Алкоголь уперше стали робити в Калараші в середині XIX століття за французькими технологіями. На початку XX століття молдавські коньяки здобули визнання в Європі, але поки випускалися в невеликих обсягах. Їхнє виробництво розквітло в Молдові в середині XX століття. Експорт такого алкоголю істотно зріс і приносив до бюджету третину валютного запасу.

Як називається молдавський коньяк

Аристократичні, з витонченим смаком молдавські міцні напої здобули багато медалей, але не заслужили у французів право іменуватися коньяком. Влада країни не хотіла втрачати позиції на світовому ринку і погоджуватися із запропонованою безликою назвою "бренді". У середині дев'яностих років минулого століття було вирішено перейменувати молдовський міцний напій на дівін. Існує думка, що термін походить від скороченого виразу "дистиляція вин". Але виноробам Молдови більше подобається переклад із румунської мови, що означає "чарівний, чудовий".

Дивин сьогодні

Молдова продовжує виготовляти якісний бренді та експортувати його до багатьох країн світу. На наймолодшому виробництві цього алкоголю "Молдавський стандарт" працюють фахівці з Франції, а керує заводом технолог Жером Тесандьє. Напої створюють із купажу виноградних спиртів за допомогою подвійної дистиляції та витримують у дубових діжках або в алюмінієвих чанах із дошками з дуба. Наприкінці процесу в дивіни, які можна купити в маркеті важливих штук MAUDAU, додають цукор і карамель.

Як маркуються дівіни

У законодавстві Молдови є пункт, що стосується регламенту виробництва дивінів. Вони повинні виготовлятися з додаванням м'якої води відповідно до встановлених органолептичних показників і витримуватися не менше трьох років. Маркування алкоголю розшифровується так:

1. DVM - напої з витримкою від 6 років;
  2. DVS - алкоголь із витримкою від 8 років;
  3. DVV - дивіни з витримкою від 10 років;
  4. DVFV - елітні алкогольні напої з витримкою від 20 років.

У лінійці є дивіни, позначені трьома, чотирма, п'ятьма зірочками, що позначають термін витримки.

Статті

16.05.2024

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
16.05.2024

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
15.05.2024

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті