ЄС готує план на 20 мільярдів євро для України, який Угорщина не зможе заблокувати — ЗМІ

ЄС готує резервний план для фінансової допомоги Україні сумою до 20 мільярдів євро, який Угорщина не зможе заблокувати. Про це повідомляє "Громадське" за посиланням на Financial Times та на посадовців, які брали участь в обговоренні планів. 

Як зазначається, підтримку отримала пропозиція, щоб Єврокомісія під гарантії країн-членів ЄС позичила Україні до 20 мільярдів євро наступного року. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточна сума буде визначена відповідно до потреб України.

Ця схема схожа на ту, що використовувалася у 2020 році, коли Єврокомісія надала до 100 мільярдів євро фінансування країнам ЄС для короткострокових схем підтримки роботи під час пандемії COVID-19.

Ця пропозиція не потребує гарантій від усіх 27 країн-членів ЄС, якщо серед основних учасників будуть країни з найвищими кредитними рейтингами. Це дозволить ЄС обійти вето Угорщини, яка зараз блокує схвалення України багаторічного пакета допомоги на 50 мільярдів євро.

Деяким країнам, як Німеччина та Нідерланди, треба буде схвалення парламенту для надання національних гарантій. Утім, цей процес сподіваються завершити вчасно.

Якщо лідери ЄС узгодять цей план 1 лютого, МВФ отримає впевненість для виділення наступного траншу для України на суму близько 900 мільйонів доларів.

Одним із недоліків цієї схеми є те, що вона обмежуватиметься позиками та не включатиме гранти. Хоча країни-члени ЄС можуть надавати гранти на двосторонній основі.

Ще один резервний варіант — продовження схеми фінансування, за якою ЄС надав Україні 18 мільярдів євро позиками. Термін погашення кредиту становить 35 років, а відсотки й інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме сторона ЄС. Для погодження цього варіанту потрібна більшість країн.

Але посадовці ЄС наголошують, що найкращий варіант — схвалити підготовлений пакет допомоги на 50 мільярдів євро, який блокує Угорщина.

Як повідомлялося, у РНБО повідомили, коли слід очікувати допомогу від США та розповіли про план "Б". 

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті