Верховна Рада відклала дерусифікацію топонімів через небажання мешканців Южного жити у Порт-Анненталі

Верховна Рада 26 квітня мала розглядати проєкт постанови про перейменування трьох сотень міст, сіл та районів згідно з законом про деколонізацію, але питання відклали через запропоновану назву міста Южне – Порт-Анненталь. Про це заявив народний депутат,Степан Чернявський, повідомляє ЛІГА.

"До мене звернулись мої виборці міста з проханням перейменувати Южне в Південне. На наступному тижні планую поїздку до міста. Будемо разом визначатись з тією назвою, яка імпонуватиме більшості населенню міста", – сказав Чернявський.

Нагадаємо, з 2023 року в Україні діє закон про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні, який вимагає перейменувати пов'язані з нею топоніми, як-от Южне.

Проте міська влада Южного вчасно не запропонувала нову назву для населеного пункту, тому його самостійно обрав профільний комітет Верховної Ради на підставі рекомендації Українського інституту національної пам’яті. Він запропонував перейменувати Южне у Порт-Анненталь, бо на території, яку нині охоплює Южненська міська територіальна громада, у XIX столітті було засновано поселення німецьких колоністів Анненталь.

Міська влада Южного у свою чергу стверджувала, що 75% населення міста нібито підтримує назву Південне.

Як повідомлялося, рішенням позачергової сесії Харківської міської ради в місті перейменували 65 топонімів, назви яких були пов’язані з росією та її союзниками

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті