На Закарпатті стартував старобільський проєкт "Аура міста", який шукає митців-резидентів (контакти, форма заявки)

Проєкт "Аура міста", який до того три роки поспіть реалізовувався у Старобільську, стартував у місті Свалява Закарпатської області у вересні. Про це "ОстроВу" повідомила голова громадської організації "Центр соціального розвитку "Дієва громада", ініціаторка проєкту Оксана Очкурова 18 вересня.

"Резиденція "Аура міста" заснована у 2019 році в місті Старобільськ Луганської області", – розповідає Очкурова.

Уточнюється, що проєкт був заснований жінками-переселенками, які переїхали з родинами у Старобільськ у 2014 році з окупованих міст Луганщини. Зокрема, родина Очкурових переїхала у Старобільськ з Кадіївки.

Підкреслюється, що "Аура міста" – це не просто подія, а ціла низка культурних подій, націлених на згуртування громади. Щоразу він триває по кілька тижнів.

Зазначається, що, до прикладу, 2019 році в рамках "Аури міста" сім резидентів з різних куточків України мали змогу показати, яким вони бачать Старобільськ – перлину на Айдарі, створити креативні продукти, які залишилися у культурній скарбниці міста.

"Матеріальним втіленням образу Старобільська в різноманітних мистецьких формах стали 6 картин, 60 графічних малюнків три еко-мурали, близько 700 зразків фотомистецтва й багато іншого", – повідомляють ініціаторки проєкту.

Уточнюється, що цьогоріч "Аури міста" триватиме два місяці на Закарпатті, куди релоковано ГО "ЦСР "Дієва громада".

Підкреслюється, що цього року резиденція покликана допомогти внутрішньо переміщеним особам і передбачає арттерапевтичну програму "Евакуйовані".

"Цьогорічна "Аура міста" покликана допомогти з адаптацією, а згодом і інтеграцією внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання, за допомогою мистецтва, поступово повернути ВПО втрачені ресурси або отримати нові завдяки арттерапії та соціально-психологічній підтримці", – йдеться в повідомленні "Дієвої громади" у Facebook.

"Ми запрошуємо долучитись до "Аури міста" українських митців та мисткінь (експертів/експерток), які працюють в жанрах образотворчого та візуального мистецтва: живопис, графіка, скульптура, художня фотографія, а також у синтезі мистецтв – поєднання різних видів мистецтва в гармонійний ансамбль", – повідомляють ініціаторки проєкту.

Підкреслюється, що для відібраних резидентів передбачено гонорар, забезпечення проживання й харчування на період участі в проєкті, а також матеріалів для створення робіт.

Завданням резидента при цьому є:

- проведення творчого заходу для місцевої спільноти (майстер-клас, лекція, воркшоп тощо);

- проведення арттерапевтичного заняття для ВПО;

- обов’язкове створення щонайменше двох матеріальних культурних продуктів та їх безповоротна передача резиденції.

Уточнюється, що відбір резидентів відбудеться на основі заявок, які можна розмістити за посиланням

Телефон для довідок – +38(066)065-81-25.

Дедлайн подачі заявок – 24 вересня 2022 року.

"Резиденція "Аура міста" надає простір для досліджень, експериментів і створення мистецького продукту (картина, графіка, тощо), який стане основою майбутньої виставки", – сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що митці-резиденти творчо працюватимуть у резиденції міста Свалява з 1 жовтня 2022 року протягом 14 днів.

Раніше повідомлялось, що розмовний клуб з української мови від філологині з Луганщини працює на Закарпатті.

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті