У Верховній Раді збирають підписи за призначення генпрокурором Костіна із "Слуги народу"

У Верховній Раді почали збирати підписи за призначення Генеральним прокурором Андрія Костіна, депутата "Слуги народу", керівника Комітету Ради з правової політики. Про це повідомив у Фейсбуку нардеп "Голосу" Ярослав Юрчишин 25 липня.

"В принципі, ця процедура не потрібна для внесення подання президента, але створює враження, що депутати більшості на щось впливають", - додав він.

Заступник голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук у коментарі "Суспільному" підтвердила, що кандидатуру Костіна обговорювали сьогодні на засіданні фракції.

"І ми його зазвичай підтримаємо. Тому можемо очікувати найближчими днями винесення кандидатури, це подання має бути від президента України, але якщо таке подання з'явиться, то фракція безумовно підтримає його. Ми обговорювали лише його кандидатуру. Це професійний юрист, голова профільного комітету з питань правової політики, зараз дуже важливий міжнародний напрямок, і він уже в такому контакті з нашими партнерами перебуває вже давно", - додала Кравчук.

Відповідно до Конституції генпрокурор призначається на посаду та звільняється з посади президентом за згодою Верховної ради (пункт 25 частини першої статті 85, пункт 11 частини першої статті 106, частина третя статті 131-1 Конституції).

Як написав у Телеграм народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос"), Верховна Рада найближчим часом дасть згоду президенту на призначення генерального прокурора і ним може стати Костін, а керівника Служби безпеки України буде призначено пізніше.

"Апдейти з кадрів: генпрокурора ми скоро отримаємо. Буде спадкоємність традицій: голова правого комітету ВРУ. За главою СБУ виглядає так, що поки що призначення відкладається", — написав Железняк.

Андрія Костіна у 2010 році було обрано депутатом Одеської міської ради від партії "Фронт змін", у 2019 році - депутатом Верховної Ради від "Слуги народу".

Костін подавався на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але вибув із конкурсу на одному з етапів.

Як раніше повідомлялося, 17 липня президент Володимир Зеленський усунув від виконання обов'язків генпрокурора Ірину Венедиктову.

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті