Україна більше не отримує інформацію про радіаційний стан на окупованій ЗАЕС

Російські окупанти зупинили автоматичне передавання даних датчиків радіаційного моніторингу на Запорізькій АЕС, цю інформацію в ручному режимі тепер передають представники Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ). Про це на брифінгу повідомив в.о. голови Державної інспекції з ядерного регулювання України Олег Коріков, передає Укрінформ.

"Два тижні тому за командою з Москви припинилося  автоматичне передавання даних з датчиків радіаційного моніторингу, що розташовані на промисловому майданчику Запорізької АЕС. Це неприйнятно і є порушенням вимог ядерної та радіаційної безпеки", – заявив Коріков.

а його словами, зараз команда МАГАТЕ, яка перебуває на Запорізькій АЕС, в мануальному режимі – на папірці, телефоном – знімає показники з цих датчиків і передає їх у штаб-квартиру МАГАТЕ у Відні. 

З Відня ці дані вводять у відповідну систему, звідки вони стають доступними для країн – членів МАГАТЕ, зокрема України.

Коріков наголосив, що таким чином поступово руйнуються принципи безпеки на станції, і виправити ситуацію можна тільки у випадку деокупації та демілітаризації ЗАЕС.

Як повідомлялося, очільник МАГАТЕ Гроссі відклав поїздку на ЗАЕС із міркувань безпеки. 

 

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті