У ЗСУ розповіли, коли в Україні перестануть роздавати повістки в громадських місцях

Представник Сухопутних військ Володимир Фітьо заявив, що коли в Україні повноцінно запрацює електронний реєстр військовозобов'язаних, військовослужбовці територіальних центрів комплектування (військкоматів) перестануть роздавати повістки у громадських місцях. Про це він повідомив в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, якщо військовозобов'язаний переїхав до іншого міста і не став на облік за фактичним місцем проживання, повістки будуть приходити на минуле місце реєстрації.

Він зазначив, що коли люди не оновлюють дані в ТЦК, то намагаються уникнути мобілізації.

Фітьо заявив, що зараз працює електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", але він поки що не синхронізований з іншими державними реєстрами.

"Коли відповідний законопроект буде ухвалено, це синхронізує різні існуючі бази даних, вважає він: "І ми бачитимемо, що громадянин був зареєстрований у Києві, але зараз працює у Львові, тому що податок із його зарплати сплачується до Личаківського району Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності, про те, що даному громадянину необхідно з'явитися до Личаківського ТЦК. І керівник буде зобов'язаний особисто доставити цього військовозобов'язаного до ТЦК", - зазначив він.

За словами Фiтьо, поки електронна база, що працює в ТЦК, лише дозволяє здійснювати заходи оповіщення громадян у будь-якій точці країни.

"Тобто громадянин, наприклад, із Луганська чи Сум може отримати повістку в Одесі, – пояснює військовий. – Наразі ці дані, які були у паперовому вигляді, перенесені в електронний. І це дозволяє побачити особисту справу, наприклад, у іншому ТЦК іншого регіону. Поки що синхронізації даних із іншими державними реєстрами немає. Як тільки це запрацює – всі питання з відвідуванням спортклубів, ресторанів, здійснення оповіщеннях на блокпостах відразу автоматично відпадуть"., - вказує Фітьо.

Спікер СВ заявив, що отримання першої повістки — це не відправлення на фронт.

"Це означає, що потрібно тільки з'явитися в ТЦК, щоб оновити свої дані, пройти медичне обстеження. І тільки тоді, коли буде потрібна ваша професія, наприклад, якщо ви водій і придатні до проходження військової служби – тільки тоді вам буде надано другу повістку,  за якою військовозобов'язаний їде до навчального центру, де проходить навчання щонайменше місяць. Якщо ж професія складніша, то навчання може тривати і два, і три місяці. Також навчання проходять і за кордоном", — резюмував він.

Нагадаємо, в ВР готують законопроект, який передбачає вручення повісток через електронну пошту та рекомендованим листом. 

Як повідомлялося, у Верховній Раді хочуть дозволити співробітникам ТЦК фіксувати видачу повісток на відео. 

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті