У двох прифронтових громадах Донеччини перейменують понад 200 вулиць в рамках дерусифікації

Новоселківська та Торецька громади Донеччини перейменують в рамках дерусифікації вулиці у низці населених пунктів, серед яких є нині окуповані чи ті, що знаходяться у зоні бойових дій. На офіційних ресурсах МВА оприлюднили перелік топонімів, які запропоновані для перейменування.

Так, у Великоновоселківській громаді у вересні-жовтні 2023 року у межах закону про деколонізацію вже перейменували 79 вулиць. Проте лишились 18 у трьох старостинських округах, по яких до робочої групи не надійшло жодної пропозиції.

«У зв’язку з чим робочою групою було прийняти рішення щодо проведення роботи з перейменування після стабілізації ситуації на даних територіях», - зазначили в адміністрації.

Тепер у громаді повернулись до процесу, щоб виконати терміни встановлені законом, за яким перейменування необхідно завершити до 27 квітня поточного року.

Водночас у Торецькій громади комісія погодила список 250 вулиць, які підлягають першочерговому перейменуванню, так як досі носять радянські назви або імена осіб російського походження. Крім того, на голосування винесли нові назви для селищ Юр’ївка та Петрівка.  

Наразі громадські обговорення проходитимуть в електронному форматі — для цього треба заповнити спеціальну форму-опитувальник. Люди можуть підтримати один із запропонованих варіантів, або ж подати власний варіант назви для тої чи іншої вулиці з коротким обґрунтуванням. 

У самомі Торецьку нові назви отримають 130 вулиць, у Залізному – 30, у Північному – 31, у Південному та Нью-Йорку – по 15, у Дружбі – 7. У тимчасово окупованих Озарянівці та Курдюмівці готують перейменувати 7 вулиць і провулків. 

Як повідомлялося, Павлоград та Синельникове на Дніпропетровщині скоро можуть отримати нові назви.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті