Росіяни почали викладати в освітніх закладах предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру" - СБУ

В освітніх закладах РФ почали викладати предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у коментарі для платформи United24. 

"У нас є інформація, що в низці освітніх закладів вже викладають предмети "кібератаки на цивільну інфраструктуру". Вони хочуть наростити масштаби атак і кількість людей, які можуть це професійно робити. До речі, навчають як атакувати не лише українські системи, а і країн партнерів", - сказав Вітюк.

Він зазначив, що Департамент кібербезпеки СБУ володіє інформацією, що РФ створює національну систему кібернападу, впроваджуючи відповідні предмети в освітні програми навчальних закладів, щоб залучати до хакерської діяльності студентів під контролем спецслужб. Це при тому, що тисячі російських хакерів, зокрема й кіберзлочинці, найняті РФ, уже працюють проти України. Вони фінансуються спецслужбами, чиї дослідницькі лабораторії та інститути допомагають розробляти засоби кібервпливу.

"Їхня мотивація – не хакінг заради грошей, а знищення нашої держави. А при такому підході від російської кіберагресії серйозно страждатимуть й інші країни", – сказав представник СБУ.

Крім того, він повідомив, що упродовж 2022-2023 років Служба безпеки України заблокувала діяльність 76 ботоферм аудиторією 3 млн фейкових акаунтів, які діяли на території нашої держави та відпрацьовували проросійські наративи. 

Раніше повідомлялось, що українська ІТ-армія зупинила роботу найбільших інтернет-провайдерів окупантів.

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті