Росія продовжує незаконно етапувати кримських політв’язнів на свою територію, стало відомо ще про три випадки – Лубінець

Російські окупанти продовжують незаконно етапувати політв’язнів із Криму на територію РФ. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі 14 липня.

"Отримав інформацію, що політув’язнену громадянську журналістку, кримську активістку Ірину Данилович, незаконно засуджену до майже 7 років позбавлення волі, етапують 17 липня з тимчасово окупованого Криму до російського Краснодара. – написав Лубінець. – При цьому факт погіршення стану її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги адміністрація Сімферопольського СІЗО до уваги не взяла".

Зазначається, що упродовж більше року перебування в слідчому ізоляторі Ірина Данилович жодного разу не отримала кваліфікованого лікування. У неї загострилася хвороба вух, через що може повністю втратити слух, страждає на постійний головний біль та порушення координації рухів.

"Укотре звертаю увагу міжнародної спільноти – РФ продовжує зухвало порушувати Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур і катування", – зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що стало відомо й про незаконне етапування з Криму до міста Балашов Саратовської області двох інших кримських політв’язнів – Фархода Базарова та Меджита Абдурахманова.

"Такими діями Росія порушує норми міжнародного гуманітарного права: статті 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примусове переміщення цивільних осіб з окупованої території на свою, – написав Лубінець. – Світова спільнота має активізувати зусилля та вимагати від РФ доступу до місць утримання всіх незаконно ув’язнених громадян України та негайного їх звільнення!"

Раніше повідомлялось, що Лубінець заявив: Україна мусить ініціювати кардинальні зміни статуту ООН, бо міжнародної системи захисту прав людини у світі не існує.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті