Глава МАГАТЕ у Києві: Ядерний інцидент може статися будь-якої миті

Постійні попередження про можливість ядерної аварії на тлі війни в Україні можуть здатися настирливими, проте загроза є цілком реальною. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час пресконференції у Києві 19 січня, пише сайт "Новини ООН".

"Коли стався інцидент на Фукусімі, ми поклали відповідальність на природу. А тут кого звинувачуватимемо, якщо щось трапиться? Я весь час говорю про те, що радіологічна аварія матиме наслідки. Ми повинні уникнути її за всяку ціну. Я сподіваюся, що моє попередження буде почуте", – сказав Гроссі.

Уточнюється, що він перебуває в Україні вже кілька днів. Візит пов'язаний із створенням постійних місій МАГАТЕ на всіх українських атомних станціях – Запорізькій, Рівненській, Південно-Українській та Хмельницькій.

"Експлуатацію Чорнобильської АЕС давно зупинено, однак і там напередодні було розгорнуто місію агентства", – сказано в повідомленні.

Наголошується, що довгострокова моніторингова діяльність співробітників агентства на об'єктах атомної інфраструктури України знаменує собою значне розширення зусиль МАГАТЕ, спрямованих на зниження ризику серйозної ядерної аварії під час збройного конфлікту в країні.

"Ситуація вкрай нестабільна, я весь час про це говорю, – сказав Гроссі. – Мене дуже непокоїть Запорізька АЕС. Навіть якщо в цьому районі не буде нових наступів та військових кампаній, ця станція весь час перебуває на лінії фронту. Ось, наприклад, сьогодні було два потужні вибухи, нехай і не на самій станції, але вони викликали у нас тривогу, ми весь час знаходилися на зв'язку зі співробітниками МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС".

Раніше повідомлялося, що у МАГАТЕ погодилися розгорнути місії на всіх АЕС України.

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті