Як мікрогранти стали поштовхом до розвитку. 3 історії переселенців

Мікрогранти… Для когось це може звучати несерйозно. Але коли твоє життя змінюється так різко і так невідворотно, що ти втрачаєш всі звичні «точки відліку» і розумієш, що розраховувати можеш лише на себе, навіть невелика допомога може дати сили і натхнення.

Наша сьогоднішня розповідь – про трьох переселенців. Вони отримали гранти від програми «Підвищення рівня освіти, зайнятості та соціальної інтеграції молоді в постраждалих від конфлікту районах Грузії і України» (EU4Youth), що реалізовується на території Донецької області Данською Радою у справах біженців − Данською Групою з розмінування (DRC-DDG) в партнерстві з Маріупольською Спілкою молоді, завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу.

Історія Інни Дараган

Коли в Донецьку почали стріляти, Інна довго не розмірковувала і не заспокоювала себе, що скоро все пройде. Вона чекала дитину і не мала права ризикувати ні собою, ні майбутнім сином. Тому вона відразу зібрала речі і поїхала в Максимільянівку до батьків.

Було непросто, але кваліфікована медсестра з 12-річним досвідом лікувального масажу всюди і завжди знайде собі роботу, навіть в невеликому селі.

«Мій головний інструмент − це руки, а вони завжди при мені», − сміється Інна.

У Максимільянівці живе більше трьох тисяч чоловік, і багатьом з них періодично потрібні послуги досвідченого масажиста. Працювати Інна стала майже з самого народження сина. Спочатку приходила додому до пацієнтів. Потім, коли дитина підросла, зняла приміщення в амбулаторії, де облаштувала масажний кабінет.

Ось тільки обладнання було замало. Інна мріяла купити хороший стіл, ширму, а ще − невеликий гімнастичний комплекс для занять з дітьми різного віку. Але, як це часто буває, виділити на це кошти зі свого невеликого заробітку було неможливо.

Тому, коли Інна дізналася про можливість отримати грант на розвиток бізнесу за програмою EU4Youth, то довго не сумнівалася, а подала заявку і вже через кілька тижнів її кабінет доповнився всім необхідним.

З розширенням спектра послуг збільшилась і кількість пацієнтів. До Інни звертаються люди не лише з Максимільянівки, але і з Мар'їнки, Красногорівки, Курахово і багатьох інших сіл — клієнтів вистачає. Тим більше, що Інна працює з людьми будь-якого віку.

Батьків новонароджених дітей Інна навчає основам масажу і зміцнювальної гімнастики. Тим, у кого є проблеми зі здоров'ям, підбирає курс лікувально-корекційного масажу. Плоскостопість, сколіоз, відновлення після травм...

У дорослих список захворювань і проблем, при яких потрібен масаж, ще ширше: починаючи від класичних проблем з попереком і до комплексного лікування гіпертонії, яка часто пов'язана зі змінами в шийно-комірцевій зоні.

Більшість людей проходять курси по 10-12 сеансів, які дозволяють отримати стійкий результат. В місяць таких пацієнтів може бути 8-10, тому працює Інна майже без перерв.

Як і всі фахівці, Інна постійно навчається і підвищує свій професійний рівень. Нещодавно пройшла курс по тейпуванню − методу фізіотерапії, при якому на тіло наклеюються спеціальні еластичні бавовняні стрічки. Ця техніка використовується як самостійно, так і на додаток до класичного масажу.

Історія В'ячеслава Молчанова

В'ячеслав Молчанов, як і багато молодих людей, періодично заходив в тренажерний зал попрацювати з гантелями і штангою. І завжди шкодував, що не можна обладнати вдома хоча б невеликий куточок з лавою для жиму і стійками для штанги.

Ось тільки купити обладнання можливості у нього не було, але в якийсь момент виникла ідея: «А чому б не зробити самому?».

Разом з другом вони з'їздили на металобазу, закупили за дуже невелику суму профільні труби, куточки і буквально в гаражі зібрали лаву і стійку.

«За все, включаючи фарбу, я заплатив близько 150-200 гривень!» − розповідає В'ячеслав.

Після цього він робив спортінвентар для друзів і родичів, і навіть не думав, що в майбутньому це стане його справою.

У плани на майбутнє довелося внести серйозні зміни, коли у нього виявили розсіяний склероз − важке неврологічне захворювання, вилікувати яке неможливо, можна тільки контролювати. Тоді В'ячеславу пощастило: він потрапив в групу добровольців, які стали учасниками клінічного випробування і отримували експериментальне лікування. Захворювання вдалося перевести в хронічну форму без загострень, при якій він міг жити звичайним життям і навіть працювати на залізниці. Важливо тільки виключити важкі фізичні навантаження і підтримувати фізичну форму. Для цього якраз у нагоді зібраний ним спортінвентар.

Після початку конфлікту, в Горлівці стало небезпечно. Крім того, В'ячеславу потрібно було постійно їздити на лікування до Харкова. Все це підштовхнуло його переїхати в Лиман.

У новому місті він знайшов дружину і запустив свій бізнес. «У мене було кілька ідей, наприклад, магазин рибальських приладь. Але все якось не запалювало. А потім як осяяння − що як спробувати те, що я вже робив?» − каже В'ячеслав.

Він промоніторив сайти і оголошення людей, які продають спортінвентар, подивився ціни на метал, і зрозумів, що це окупиться. Однак у нього не було потрібних інструментів. Навіть коли він робив стійки і лавки в Горлівці, кожен раз інструмент доводилося просити у знайомих. А на новому місці його і зовсім не було.

«Я випадково побачив оголошення про програму грантової допомоги EU4Youth на одному з міських сайтів, і вирішив спробувати», − розповідає він.

В'ячеслав докладно описав ідею свого бізнесу і необхідний йому інструмент − його заявку підтримали, і це дозволило йому купити потрібну техніку. Метал купує на базі, збирає стійки і лавки в гаражі, там же і фарбує в кольори, які просить замовник.

«Інформацію про обладнання розміщую на сайті безкоштовних оголошень. Ціну ставлю трохи нижче, ніж у конкурентів, а зараз люди навіть 100 гривень вважають. Я дуже радий, що вирішив взяти участь в програмі. Тепер у мене є справа, яка мені дуже подобається і яка допомагає людям підтримувати себе у формі», − ділиться В'ячеслав.

Історія Михайла Савченко

Більше десяти років Михайло пропрацював в міськгазі Слов’янська. Він перевіряв, чи правильно підключено і працює газове обладнання: плити, колонки, котли, а також допомагав налагоджувати теніку, навчав господарів безпечної експлуатації.

Михайло закінчив Національний авіаційний інститут і отримав диплом спеціаліста з енергетичного менеджменту − раціонального використання енергоресурсів. Завдання фахівців цього напрямку − визначити всі можливі шляхи втрати енергії, оптимізувати роботу приладів виходячи з поставленого завдання, наприклад, скоротити витрату палива або підтримати певну температуру.

По роботі Михайлу часто доводиться відповідати на питання: «А чому така висока витрата газу? А як її зменшити? А куди дівається тепло?». Тому навички енергоменеджменту для нього просто незамінні.

Спокійний плин життя перервався 2014-м роком. Тоді Михайло разом з сім’єю виїхав зі Слов’янська. За час їхньої відсутності їхня квартира постраждала від обстрілу. «Осколками нам вибило вікна в їдальні і кухні, пошкодило меблі. Страшно уявити, що сталося б, якби хтось був удома в цей час», − розповідає Михайло.

Повернувся він до Слов'янська, коли він став підконтрольною уряду територією. Поступово життя повернулося до колишнього ритму.

З ростом ціни на газ, Михайлу постійно ставлять питання: «А як знизити витрату газу?». Поки він був дешевим, людей мало цікавило, наскільки ефективно працює котел і немає протягів, але коли це стало відчутно бити по сімейному бюджету, − багато хто про це замислився. Тоді Михайло вирішив допомогти людям економити і навіть зробив це своїм бізнесом. Він придбав тепловізор і почав надавати жителям Слов'янська послуги енергоаудиту.

Ось тільки такий прилад коштує чимало, а вільних коштів, які можна безболісно вкласти в його покупку, у Михайла не було.

Тому можливістю подати заявку на конкурс грантів EU4Youth він скористався з великим задоволенням. І не помилився: через кілька тижнів він вже розпаковував і тестував тепловізор.

Щоб знайти перших клієнтів, він опублікував оголошення про проведення енергоаудиту на міських сайтах — вже незабаром почав виїжджати на об'єкти.

За допомогою тепловізора Михайло може визначити місця втрати тепла: приховані щілини, джерела протягів, холодові містки, виявити закриті гіпсокартоном або плиткою труби, знайти витік води, навіть перевірити електричний щиток. Якщо якийсь контакт гріється, в майбутньому це може стати причиною загоряння. Знайти проблемний контакт вручну не вийде, а з тепловізором Михайло справляється за хвилину.

Його основною сферою діяльності залишається енергоаудит квартир і приватних будинків. За результатами проведеного енергоаудиту Михайло дає рекомендації: що саме варто зробити, щоб зменшити витрату газу.

«Якщо усунути всі втрати і налаштувати правильно обладнання, можна домогтися скорочення витрати газу майже на 50 %, а це істотна економія! − каже він. − Запам'ятався випадок, коли подзвонила людина з іншого міста. Робочі, які прокладали систему опалення "тепла підлога ", випадково пробили трубку, але не звернули увагу і закрили все, як є. Коли господар увімкнув систему, то побачив, що йде вода і почав шукати прорив. Він вже встиг розібрати плитку в іншій кімнаті, не знайшов там пробою, і тільки потім подзвонив мені. З тепловізором я швидко виявив місце розриву».

Зараз Михайло готується до старту нового опалювального сезону та пов'язаним з ним зверненням. Скоро він знову буде допомагати людям робити їх будинки теплішими і затишнішими.

Катерина Штайнберг, ГО "Маріупольська Спілка Молоді", для "ОстроВа"

®

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи