Путівник переселенця: як отримати допомогу від держави

З початку широкомасштабного вторгнення потік тих, хто біжить від війни дещо зменшився. На сході країни, де бойові дії не вщухають, представники місцевої влади нарікають, що тих, хто бажає евакуюватися, все менше. Одночасно у багатьох містах Донеччини все ще залишається 40-60% жителів, не дивлячись на те, що військові та голови громад постійно радять евакуюватися тим, хто не працює в сфері критичної інфраструктури та має дітей. Дехто сподівається, що бойові дії не дійдуть до їх міст і селищ, тому не хоче виїжджати передчасно. Інші нібито аргументують: «кому і де ми потрібні?», «немає грошей евакуюватися», «не знаю, як це зробити». Нещодавно «ОстроВ» вже пояснював, на яку допомогу від держави може розраховувати вимушений переселенець. Наразі вашій увазі пропонуємо невеликий путівник від подвійної переселенки з восьмирічним «стажем», яка зібрала відомості про усі варіанти отримати підтримку і допомогу.

Отже. Деякі громади Донеччини організовують централізовану евакуацію місцевих жителів. Тобто людей не просто безкоштовно перевозять на захід країни, а й відразу розселяють, як правило, у профілакторіях, гуртожитках або санаторіях. У цьому випадку переселенцям надають житло та харчування безкоштовно. Подібна централізована евакуація проводилась у Слов'янську, Курахівській, Мар’їнській громадах. Аби дізнатися, чи можна так евакуюватися з вашого міста чи села, варто зателефонувати у міську раду.

Якщо у вас є певні заощадження і, відповідно, ви готові орендувати житло, слід звернути увагу на невеликі міста або селища поблизу обласних центрів. Там оренда обійдеться в 2-3 рази дешевше, ніж у «столицях». При цьому слід також пам’ятати, що у туристичному Ужгороді або «оздоровчому» Трускавці житло буде дорожче, ніж у Луцьку, Нововолинську чи Коростишіві.

Від початку війни з’явився прошарок ріелторів, які на добровільних засадах допомагають у пошуках житла переселенцям. Тобто, ці люди надають професійну послугу з пошуку житла за вашими побажаннями, але не беруть за це гроші. Такі агенти з нерухомості працюють у Дніпропетровській, Волинській, Хмельницькій, Черкаській, Закарпатській, Тернопільській, Житомирській областях. Їх контакти можна знайти на сторінках в соціальних мережах регіональних відділень Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України.

«Переселенські» – для всіх, хто з «гарячих» місць

Як відомо, хто евакуювався із зони бойових дій, можуть отримати допомогу для переселенців від держави у розмірі 2 000 грн дорослим, 3 000 грн – дітям та людям з інвалідністю. Якщо у березні-квітні її виплачували всім, хто покинув власні домівки через війну, то з травня – лише мешканцям, які виїхали з території активних бойових дій або тимчасово окупованих. Їх перелік затвердило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. На даний момент всі населенні пункти Донецької та Луганської областей увійшли до цього переліку. Але він буде постійно змінюватись, тому краще слідкувати за ним тут.

Допомогу ВПО виплачують щомісяця протягом воєнного стану та ще один місяць після того, як воєнний стан скасують. Для цього необхідно звернутися до найближчого Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) з паспортом, ідентифікаційним кодом, свідоцтвами про народження або паспортами дітей, банківською випискою, де є номер розрахункового рахунку вашої банківської карти – IBAN. До речі таку виписку можна отримати не лише в банку, а й через Ощад24 або Приват24.

Написати в ЦНАПі дві заяви – про взяття на облік ВПО та про отримання відповідної допомоги. Ці заяви ви можете подати не лише через ЦНАП, а й особисто у «Дії», якщо у вас є біометричний паспорт.

В цей же день ви отримаєте довідку ВПО, а через кілька тижнів – виплати на вашу карту. Вся процедура займає 1-1,5 години. З питань переселенських виплат та статусу ВПО можна звернутися за телефоном 0 800 331 834.

З усіма питаннями щодо пенсійних виплат можна звертатися до контакт-центру Пенсійного фонду: 0 800 503 753 (пн-пт з 8.00 до 17.00, сб з 8.00 до 15.00).

Як усе це виглядає на практиці, «ОстроВу» розповіла Ольга, переселенка зі Слов'янська, зараз проживає у Дніпропетровській області. Вона у 2014 році переселилася з Донецька до Слов'янська і була там оформлена як ВПО до березня цього року.

- У ЦНАПі мені повідомили, що треба переоформлюватися за новим місцем проживання. Для цього треба зніматися з обліку у Слов'янську та ставати на облік у Дніпропетровській області. Тобто, перший раз прийшла зі старою довідкою ВПО і паспортом, мене зняли з обліку, а потім вже оформлювали наново. Це було в квітні, і у ЦНАПі були дуже великі черги. У перший день подала всі необхідні документи (до речі, жодної ксерокопії не робила, все це роблять адміністратори самостійно) та заповнила дві заяви – на отриманні статусу ВПО та на виплати. Через тиждень забрала нову довідку ВПО. Порада: при першому візиті у ЦНАП варто мати при собі номер рахунку, він потрібен при заповнені заяви на виплату переселенських. У мене її із собою не було. Тож довелось йти у банк, брати виписку з номером рахунку, а потім знову повертатися у ЦНАП аби віддати реєстратору цю довідку. Виплати на картку отримала десь через три тижні, – розповіла Ольга.

Роз'яснення у ЦНАПІ, як можна отримати компенсація за житло

Від яблук до рюкзаків

Після отримання статусу ВПО можна звернутися на «Гарячі лінії» Центрів допомоги евакуйованим та біженцям або до Управління соціального захисту населення за новим місцем проживання з приводу отримання:

- разової гуманітарної допомоги - продуктових та гігієнічних наборів;

- шкільної канцелярії, дитячих іграшок, одягу;

- безкоштовної психологічної допомоги;

- талонів на безкоштовне харчування у кафе або їдальні.

Про те наскільки легко можна оформити переселенські виплати та отримати гуманітарну допомогу запитали у тих, хто переселився із зони активних бойових дій у Дніпропетровську та Волинську область.

Про можливість отримання гуманітарної допомоги Ольга дізналась з об'яв на дверях у місцевому ЦНАПі. Там були оголошення з вказаними адресами, за якими переселенцям видають гуманітарку. Але отримати її можна тим, хто вже має довідку ВПО.

- Ми отримали кілька разів продуктові набори. Дізналися, що, окрім продуктів, переселенці можуть отримати одяг і засоби гігієни. Як мені розповіли, цю гуманітарну допомогу збирали самі місцеві мешканці для тих, хто переїхав у їхню область «від війни». Про допомогу від Української греко-католицької церкви дізналась від знайомих. У церкві ми отримали продуктові набори, у які входили навіть яблука та консервовані помідори, засоби гігієни, одяг. Вся гуманітарна допомога, судячи з написів на коробках та пакетах, була від іноземних благодійників, – розповіла жінка.

 

Такі набори видають переселенцям у Дніпропетровській області

За її словами, в одному з магазинів дитячого одягу переселенцям видавали речі на дітей та підлітків. Там можна взяти будь-які нові речі – від шкарпеток до рюкзаків, безкоштовно, але їх вартість не повинна перебільшувати 750 грн. Можна обрати речі і на більшу суму, але різницю доведеться доплачувати самостійно.

У Дніпропетровській області багато інформації про гуманітарну допомогу переселенці дізнаються з телеграм-каналів та Фейсбуку. За словами Ольги, вона чула, що можна оформити допомогу від ООН, але її видають лише в деяких містах обласного значення та районних центрах.

Соціальні їдальні і безкоштовні заходи

Світлана Помазан переїхала з Донецької області до Луцьку у березні. На початку квітня вона віднесла документи до ЦНАПу аби оформити статус ВПО та виплати. Але, під час оформлення заяви вказала невірний номер свого рахунку, так званий IBAN, на який нараховують кошти. «Через кілька днів після подання заяв мені зателефонував спеціаліст. Виявилось, що замість номеру рахунку, вказала номер картки. Тож прийшлося йти у банк та брати виписку», – розповіла Світлана. Допомога їй прийшла через два тижні.

Світлана Помазан зараз живе у Луцьку

За її словами, у місцевому ЦНАПі є спеціальний адміністратор, який підказує, куди варто звернутися переселенцям з тим чи іншим питанням та допомагає заповнювати відповідні заяви. Пані Світлана також оформила грошову допомогу від ООН. Це зайняло близько 15 хвилин, з документів знадобився лише паспорт, код та довідка ВПО. Після реєстрації за допомогою QR-коду виплати надійшли через три дні. Перевести їх на карту вдалося за допомогою Приват24.

Світлана розповіла, що про можливість отримання гуманітарної допомоги вона дізнавалась при оформлені довідки переселенців.

«Саме у ЦНАПі мені дали інформаційний буклет, де були вказані телефони медичних та навчальних закладів та місця, де можна отримати продуктові набори, речі, засоби гігієни», – розповіла жінка.

Так інформують переселенців у Волинській області

У Луцьку працюють три соціальні їдальні, де переселенці можуть раз в день безкоштовно пообідати. Для цього необхідно отримати талони на харчування. На дверях цих їдалень часто вивішують оголошення та повідомлення для переселенців з інформацією не лише про те, де можна отримати допомогу, а й про можливість відвідати безкоштовні заходи, які проводять у місті для дітей та підлітків, які переселилися із зони активних бойових дій.

Кілька корисних порад

· Медична допомога. Внутрішньо переміщені особи можуть бути прийняті у будь-якій лікарні країни, а відсутність декларації не є перепоною для отримання первинної медичної допомоги. Якщо лікар відмовляється надавати допомогу переселенцям, варто звернутися на гарячу лінію МОЗ – 0-800-60-20-19 або НСЗУ - 16-77.

Отримати медичну консультацію не виходячи з дому можна за допомогою «Пошук лікаря» – це бот медичних онлайн-консультацій, до якого вже приєдналося понад 2000 лікарів.

· У пошуках роботи і шукаєте нову, можна звернутися до місцевого Центру зайнятості. Отримати консультацію з приводу статусу безробітного можна на гарячій лінії Центру зайнятості – 0950680186, а зареєструватися як безробітний – на сайті Державної служби зайнятості.

Знайти роботу у різних регіонах країни можна за допомогою Telegram-каналів:

- робота на Черкащині

- на Рівненщині

- на Волині

- у Тернопільській області

- у Полтаві

- у Кременчуку

Або скористатися сервісом для пошуку віддаленої роботи з будь-якого куточка країни, де зібрані пропозиції понад від 1600 роботодавців.

Юридичну та психологічну допомогу, консультацію з приводу компенсації за зруйноване житло, евакуація можна отримати ТУТ.

Альона Польова, спеціально для «ОстроВ», Дніпро-Луцьк. Фото авторки.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи