Дооборонялись! Донецких регионалов охраняют пособники Гитлера?

На вході у Дружківська міську раду стоїть людина вдягнута у якийсь військовий стрій. На моє запитання, чоловік відповів, що він… донський козак.

З першого погляду це виглядає клоунадою. Але на вході у нашу міську раду дійсно стоїть «козак». Не знаю, чи є в нього законні документи, права і дозволи виконувати обов’язки внутрішніх органів, але в історичному плані його стояння і взагалі застосування російських донських козаків у захисті влади від народу, має давні традиції царського режиму, який використовував козаків у ролі жандармів для жорсткого придушення народного невдоволення.

Наведу кілька свідчень з архівних джерел, які мені надав член Національної Спілки краєзнавців України, дослідник з Костянтинівки Микола Серов.

«Російські козаки (донські) ще з 1905 року заплямували нашу землю кров’ю донецьких робітників. Один із трагічних монументів від тієї доби — це відомий всім у Костянтинівці пам’ятник 13-ти розстріляним робітникам пляшкового заводу, які були страчені за активну участь у протестних діях. В Горлівці, Юзівці, Дружківці, навіть до сумнозвісного 1917 року, від російських козачіх шабель загинули сотні борців за економічні права і свободи».

Приводжу ще один історичний приклад розправи російських донських козаків над 10 – ти тисячним мітингом, що відбувся в Дружківці 9 травня 1906 року. В обласному архіві є спомин нашого земляка Добровольського: «…В Дружковку приехал рабочий депутат 1 – й Гос. Думы Михайличенко (Михайличенко Митрофан Іванович, 1869 г.рожд.), был созван митинг, между теперишним Донецким и Торецким мостами, около Торца… Мітингом руководил Григорий. Выступал депутат Михайличенко и другие. Митинг разогнали казаки, было убито 3 человека: Артеменко, Иванов, Лунев, сотни ранены».

У роки Великої Вітчизняної війни Донське козацтво воювало на боці Гітлера. І воювало самовіддано, на смерть! В жовтні 1942 року у Краснодоні, місті героїв-молодогвардійців, відбувся «казачий парад», яким донські козаки засвідчили свою відданість гітлерівському командуванню та німецькій адміністрації. А сам П. Н. Краснов казав: «Мы, казаки, на Тихом Дону. Казаки! Помните, вы не русские, вы казаки, самостоятельный народ. Русские враждебны Вам!». Скільки наших батьків, дідів і прадідів полягло у війну від куль фашистських корпусів Краснова, Павлова, Кононова?

Як же сьогодні пояснити їх появу у нашому місті і їх щільну співпрацю з нашою міською владою? І, знаючи, що сьогоднішня міська влада не стає на бік свого народу, що яскраво показали минулорічні події з підвищенням комунальних тарифів (http://nasha-druzhkovka.ru/novye-tarify-naskochili-na-rify/), така спайка з такими козачками викликає занепокоєння…

Історично Дружківка розташована на землях війська Запорозького, на території його Самарської паланки. Першопоселенцями тут були козаки-українці. Українська культура, побут, мова завжди панували на цій землі. І не виникає питань існування в місті організацій українського козацтва. А от як опинилися тут наші сусіди донці, і до того ж мають таку владну підтримку, — викликає щонайменш подив…

Євген Шаповалов, член правління ДОО Національної Спілки краєзнавців України, для "ОстроВа"

Присоединяйтесь к "ОстроВу" в Facebook, ВКонтакте, Twitter, чтобы быть в курсе последних новостей.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи